Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en enkele buien, vooral in het noorden.

16 september 2013 door Jannes Wiersema

37Een koufront, behorend bij een IJslands laag, ligt om 06 UTC boven het uiterste zuidoosten van ons land en verlaat spoedig ons land. Met een westelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd die geleidelijk steeds onstabieler wordt. Tezamen met het passeren van een hoogtetrog daalt de T 500 hPa later vanmiddag en vanavond naar waardes rond min 28 graden. Het laag bij IJsland beweegt langzaam zuidoostwaarts en ligt dinsdag bij de Shetland Eilanden. Aan de zuidwestflank van dit laat trekt een frontale golf via Ierland, Wales en het zuiden van Engeland naar ons land, alwaar het later dinsdagavond aankomt. In de bovenlucht wordt deze frontale golf begeleid door een zich verscherpende hoogtetrog.

Vandaag hebben we te maken met een afwisseling van zon en stapelwolken. In de ochtend heeft vooral het noorden van het land al te maken met enkele buien, daarbij kan lokaal al onweer voorkomen. later vanochtend en in de middag ontstaan er ook verder landinwaarts buien. De middagtemperaturen liggen rond 14 graden. De west- tot zuidwestenwind is matig, kracht 3 à 4, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, kracht 5 tot 6.

NEERSLAG:

Frontale neerslag trekt naar Duitsland weg. Verder vandaag een toenemende buienkans, vooral in het noorden van het land. Met het kouder worden van de bovenlucht en de passage van de hoogtetrog neemt ook de onweerskans toe, vooral voor het noordelijk kustgebied, zie ook KOUW en INDECS. Dinsdag nog steeds enkele buien, in het kustgebied zowel ’s nachts als overdag, boven land vooral overdag. Dinsdagavond van het zuidwesten uit perioden met frontale regen bij de frontale golf.

In de nacht naar dinsdag komen er met name in de kustgebieden nog buien voor, soms nog met onweer. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 12 graden vlak aan zee tot 6 graden in het oosten van het land. De zuidwestenwind is matig boven land en krachtig langs de kust.

Dinsdag overdag is er af en toe zon en vallen er enkele buien. In de middag neemt de bewolking verder toe en tegen de avond volgt er van het zuidwesten uit regen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 14 graden. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

In een zonale stroming passeert woensdagnacht een frontale golf, op donderdag gevolgd door een mobiele rug. Onder invloed van een uitbreidend Azorenhoog zwakt de westelijke stroming in het weekeinde af en worden frontale systemen steeds meer op afstand gehouden. Na het weekeinde wordt de situatie onzeker. Er is een scenario waarin zich een hoogterug ontwikkelt boven West-Europa met aan de grond een omvangrijk hogedrukgebied waarvan de positie van het centrum nog ongewis is. Een andere mogelijkheid is is dat de weststroming onder invloed van een IJslands laag terugkeert met opnieuw aanvoer van polaire lucht.

Vooruitzichten

Aanvankelijk nog koel en wisselvallig. Vanaf vrijdag droger en temperaturen die oplopen naar rond normaal. De kans op mist in de nacht en ochtend neemt wel toe.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 23 september tot en met maandag 30 september

Onzekere verwachting, de kans op een rustig weertype met temperaturen rond of iets boven het langjarig gemiddelde is ongeveer even groot als een koeler en wisselvalliger weertype.

Tot en met zaterdag volgen de meeste EPS-leden de operationele run is er derhalve weinig spreiding in de pluim. Richting het komend weekeinde kruipt het ensemble gemiddelde van de temperatuur weer omhoog en nemen de neerslagkansen geleidelijk af. Het weekeinde verloopt hoogstwaarschijnlijk droog en met een atmosfeer die tot rust komt zal de mistkans in de nacht en ochtend sterk toenemen. Vanaf zondag wordt de spreiding in temperatuur weer groter, positie van het hogedrukcentrum zal hierbij een rol spelen. Na het weekeinde neemt de onzekerheid alleen maar verder toe, zowel in temperatuur als neerslagkans. Er is geen meerderheid voor een van de hierboven beschreven scenario’s. De temperatuur ligt in deze periode waarschijnlijk op een niveau rond of iets onder het langjarig gemiddelde en de neerslagkans ligt rond 40%, woensdag 25 september steekt er wat dat betreft opvallend uit met een neerslagkans van 80%.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn