Friday 24 May
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en enkele (onweers)buien.

13 juli 2016 door Jannes Wiersema

37Ons land bevindt zich aan de oostzijde van een hoogtetrog. De middenlijn van deze hoogtetrog zwaait vandaag van west naar noordoost over het land. Aan de grond gaat dit gepaard met een klein lagedrukgebied boven de zuidelijke Noordzee dat Belgiƫ in loopt. Doordat in de hoogtetrog een kleinschalig hoogtelaag aanwezig is ten noorden van Ierland dat via Engeland Noord-Frankrijk in trekt, passeert er in de nacht naar donderdag een volgende trogas van noordwest naar zuidoost. Daarna krijgt een uitloper van het Azorenhoog vrij baan om richting Britse Eilanden te verplaatsen. Ons land blijft donderdag echter aan de cyclonale kant hiervan.

Alhoewel de rode draad in ieder model wel aanwezig is, zijn de grillige patronen die inherent zijn aan deze situatie nooit 100% overeenkomstig de modelwerkelijkheid.

Vandaag is het wisselend bewolkt. In het noordoosten is er eerst nog een enkele mistbank aanwezig. In het noorden en westen komen enkele buien voor, die geleidelijk zuidoostwaarts over het land trekken. Er is kans op onweer en hagel, vooral vanmiddag in het zuidoosten. Gedurende de middag wordt het van het noordwesten uit droger. Vanavond verlaten de buien het land. De middagtemperaturen lopen uiteen van 17 graden op de Wadden tot lokaal 21 graden in het zuidoosten. De zwakke zuidwestenwind draait van het westen uit naar het noordwesten en neemt toe naar matig.

Kaart verwachtingen vandaag dagWaarschuwing land 0 new

Neerslag:

Vanochtend en vanmiddag een ZW-NO georiƫnteerde buienlijn die van noordwest naar zuidoost gaat lopen vanwege de koers van het grondlaag. Boven het zuidoosten zorgt dagelijkse gang voor extra activering en daar is de kans op onweer het grootst. Iets wat bevestigd wordt door INDECS. CAPE-waardes zijn daar uiteraard ook het grootst. Boven zee wordt ook af en toe een ontlading gemeld. Met het doorzwaaien van de hoogtetrog moet de schering afnemen en dat maakt dat de randverschijnselen niet extreem zullen zijn, op lokaal weer neerslaghoeveelheden die vaker bij zomers onweer voorkomen. De windsnelheden op 700 hPa zijn niet hoog, waardoor de treksnelheid van de buien relatief laag is. Zolang ons land aan de oostflank blijft van de uitloper van hogedruk wordt het niet droog en blijft er van tijd tot tijd kans op (buiige) regen.

Tijdens de nacht naar donderdag is het licht bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen droog. De temperatuur daalt naar een graad of 11. Er staat een zwakke tot matige westenwind.

Donderdagochtend begint zonnig en overwegend droog. In de loop van de ochtend en middag ontstaan er stapelwolken en komen er enkele regenbuien tot ontwikkeling. De maxima lopen uiteen van 16 graden op de Wadden tot 19 graden in het zuidoosten. De noordwestenwind is boven land matig, aan zee vrij krachtig, 5 Bft, in het Waddengebied later mogelijk krachtig, 6 Bft.

Het aandachtsgebied bevindt zich onder een meanderende straalstroom. Een hoogtetrog trekt weg naar Oost-Europa, terwijl vrijdag de as van een hoogterug passeert. Hierna krijgen we te maken met een zonale bovenstroming waarin van tijd tot tijd storingen over ons land trekken.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig en middagtemperaturen die rond of iets onder normaal liggen.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 20 juli tot en met woensdag 27 juli

Weinig verandering.

De spreiding in het temperatuurensemble wordt vanaf komend weekeinde groot. Hierbij zit de operationele run vrijwel onderin. Deze onduidelijkheid zien we wel vaker bij een mogelijke overgang naar een stromingsregime met een blokkade (die overigens niet in de operationele run zit). Kijkende naar de EC-clusterscenario’s zit deze optie er voortdurend in. Daarbij is het steeds de vraag hoe een uitloper van het Azorenhoog in onze omgeving komt te liggen. Een relatief kleine verschuiving maakt dan het verschil tussen een koude en een warme oplossing. Standvastig warm zomerweer zit nauwelijks in het ensemble met neerslagkansen die van dag tot dag uitkomen rond 60%. Dit neemt niet weg dat de neerslaghoeveelheden meestal klein zijn en er geregeld droge momenten zullen zijn met maxima tussen 20 en 24 graden. Vooral als we de negatieve bias in acht nemen van het ECEPS in omstandigheden met zon en relatief weinig wind zal de temperatuur hoger uitkomen dan in het mode.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn