Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en kans op een bui.

19 mei 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een laag in de bovenlucht ligt om 06 UTC boven het uiterste noorden van Frankrijk en trekt zuidoostwaarts weg richting het Alpengebied. In het gronddrukpatroon ligt er een klein lagedrukgebied boven ons land, welke in de loop van de dag naar Duitsland trekt. Wel blijft er dan nog lange tijd een noordwestwaarts gerichte vore tot over het noordoosten van ons land aanwezig. Pas in de loop van de middag trekt de vore oostwaarts eg en trekt vanuit het westen een rug van hoge druk het land binnen. Om het lagedrukgebied, zijn occlusierestanten aanwezig die over ons land trekken en morgen in de loop van de middag in de vore mee Duitsland in trekken. Een volgende oceaandepressie tussen IJsland en Schotland zorgt vrijdag voor een zuidwestelijke stroming, een bijbehorende frontale zone trekt dan in de ochtend oostwaarts over ons land.

In grote lijnen komen de modellen vrij goed overeen. Alle laten het laag over ons land oostwaarts trekken waarna morgen nog enige tijd een vore over het noordoosten achterblijft. Harmonie36 laat een groot deel van de Noordzee vollopen met mist/St. Hirlam heeft daarentegen te weinig lage bewolking. Harmonie 38 geeft op de Noordzee kleinere gebieden met mist/St, hetgeen veel realistischer overkomt. Toch blijft de ontwikkeling van de mist/stratusgebieden boven de Noordzee ook een kwestie van nowcasten.

Vanochtend is er vrij veel bewolking en in het zuiden valt er eerst af en toe regen. Vanmiddag is er een afwisseling van zon en stapelwolken en vooral in het noordoosten van het land is er kans op een bui. De middagtemperatuur ligt tussen de 17 en 20 graden. De wind wordt in de loop van de dag overal west tot zuidwest en matig van kracht.

Neerslag:

Vanochtend in het zuiden nog af en toe regen op de occlusierestanten. Vanmiddag met name in de vore een buienkans. CAPE is relatief laag, 200, lokaal 400 J/kg. Effectieve schering komt niet of nauwelijks boven de 10 kn uit. Weinig organisatie en dus vooral single cells. In de avond wordt het overal droog, morgen in de loop van de nacht van het westen uit af en toe regen op frontpassage.

Kaart verwachtingen vandaag dag

Komende nacht neemt de bewolking verder toe en gaat het van het westen uit af en toe regenen. De minimumtemperatuur komt uit op zo’n 10 graden en de zuidwestelijke wind is zwak tot matig, langs de kust af en toe vrij krachtig.

Vrijdagochtend is het bewolkt en regent het af en toe. In de middag wordt het van het westen uit op steeds meer plaatsen droog en komt de zon af en toe tevoorschijn. De middagtemperatuur ligt tussen de 16 en 19 graden, de zuidwestenwind is meest matig.

Een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland beweegt langzaam noordoostwaarts en vult zondag op. Een storing zuid van het laag beweegt via Ierland en Schotland naar het noorden van de Noordzee, alwaar het maandag opvult. Met een zuidwestelijke stroming wordt zaterdag vrij warme lucht aangevoerd. Zondagochtend passeert een koufront en stroomt er polaire lucht over het land uit. Dinsdag bevindt zich tijdelijk een rug over onze omgeving en woensdag bevinden we ons in een zadelgebied tussen een laag ten westen van de Golf van Biskaje en een laag boven de Baltische Staten. Vanaf donderdag wordt er met een zuidwestelijke stroming geleidelijk zachtere lucht aangevoerd, hiermee passeren er af en toe ook enkele frontale systemen.

Vooruitzichten

Zaterdag af en toe zon en vrij warm, zondag perioden met regen en koeler. Volgende week geleidelijk meer zon en oplopende temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 26 mei tot en met donderdag 02 juni

Vrij grote kans (ca. 60%) op een vrij warm weertype met geregeld zon, maar ook een enkele (onweers)bui. Daarnaast is er een ca. 40% kans op een wisselvallig weertype met temperaturen rond of beneden het langjarig gemiddelde.

Tot en met maandag is er veel consistentie tussen de EPS-leden. Het meest in het ook springend hierbij is de tijdelijke warmte op zaterdag en de hoge minima in de nacht naar zondag. Zaterdag zijn er in het zuidoosten maxima mogelijk van ca. 25 graden en in de nacht naar zondag wordt het niet veel kouder dan een graad of 15. De passage van het koufront op zondagochtend zit er in de meeste leden strak in. Een enkel lid laat het front later op de dag doorkomen waardoor de maxima nog boven de 20 graden kunnen uitkomen, vooral in het oost van het land. De neerslagkans voor deze dag is dan ook nagenoeg 100% voor deze dag, met het verdrijven van de warme lucht zal het ook deels een convectief karakter hebben. Op maandag komen er in de polaire lucht nog enkele buien tot ontwikkeling, bovendien bevindt er zich dan een hoogtetrog boven onze omgeving. Op dinsdag en woensdag wordt de buienontwikkeling sterk onderdrukt door de vorming van de genoemde rug. De maxima bevinden zich op maandag tijdelijk even iets onder normaal. In de loop van volgende week zien we het aantal warmere leden geleidelijk weer toenemen met tegen het volgende weekeinde mogelijk weer zomerse temperaturen. Tegelijkertijd zien we neerslagkans geleidelijk toenemen naar ca. 50%, gezien de instroom van warmere lucht kunnen dit ook buien zijn met onweer. Ondanks dat de zuidwestelijke stroming in de meeste leden tot en met het volgende weekeinde duidelijk zichtbaar is wordt de spreiding in temperatuur wel behoorlijk groot. Deze spreiding wordt dan bepaald hoe dichtbij de frontale systemen bij ons land komen te liggen. Een handvol leden handhaaft een koeler weertype, maar deze zijn duidelijk in de minderheid.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn