Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en overwegend droog.

16 april 2015 door Jannes Wiersema

28Boven de Britse Eilanden bouwt zich hogedrukgebied op welke een uitloper krijgt over onze omgeving. Een O-W georiënteerd koufront dat om 06 UTC van Noord-Holland naar Overijssel ligt beweegt langzaam zuidwaarts en ligt overdag min of meer stationair boven het midden van het land. Het front wordt steeds zwakker door de genoemde drukstijgingen. Het zuiden van het land blijft waarschijnlijk nog tot en met de nacht naar vrijdag in de warme lucht. Vrijdag wordt het hoog boven de Britse Eilanden geleidelijk krachtiger en het centrum komt boven Schotland te liggen. De noordoostelijk stroming neemt daardoor in kracht toe en het koufront  wordt dan definitief naar het zuiden verdreven. In de ochtend passeren er nog restanten van een oude frontale zone, welke alleen nog zichtbaar zullen zijn door wolkenvelden. Vanaf vrijdagmiddag wordt er alleen nog maar droge polaire lucht aangevoerd.

Boven het noorden en midden van het land is er veel bewolking, in de vroege ochtend valt daar zeer lokaal nog wat lichte regen uit. In het zuiden is er weinig bewolking. Vanmiddag hebben we te maken met een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 10 graden op de Wadden tot lokaal nog net 20 graden in het zuiden van Limburg. De wind is matig uit richtingen tussen noord en noordoost. In de middag neemt de wind langs de zuidwestkust toe tot vrij krachtig.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er opklaringen en wolkenvelden en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt tussen de 2 en 5 graden. Er staat een matige, langs de zuidwestkust vrij krachtige noordoostenwind. In het uiterste noorden en noordoosten is de wind zwak tot matig.

Vrijdagochtend zijn er eerst wolkenvelden, maar in de middag schijnt op veel plaatsen de zon. Verder is het overal droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 9 graden op de Wadden tot lokaal 15 graden in het zuiden van het land. Er staat een matige tot vrij krachtige noordoostenwind. 

Een blokkade ontwikkelt zich boven de Britse Eilanden met aan de grond het centrum van het hoog in de omgeving van Schotland. Met een overwegend noord tot noordoostelijke stroming wordt vrij droge polaire lucht aangevoerd. Frontale systemen blijven buiten ons aandachtsgebied. Deze situatie lijkt zich in ieder geval tot halverwege volgende week te handhaven. In de tweede helft van volgende week begint de blokkade aan kracht te verliezen, wel lijkt hogedruk aan de grond nog steeds voor rustige en droog weer te zorgen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Vooruitzichten

Droog en zonnig lenteweer met temperaturen rond normaal, in het noordelijk kustgebied blijven de temperaturen achter.

Vr Za Zo Ma Di Wo
Zonneschijn (%) 50 80 60 60 70 50
Neerslagkans (%) 10 10 10 10 10 10
Neerslaghoeveelheid (mm) 0 0 0 0 0 0
Minimumtemperatuur (°C) 4 3 2/3 3/4 2/4 3/4
Middagtemperatuur (°C) 13 13/14 12/15 13/15 14/17 11/15
Windrichting NO NO NO N NO NW
Windkracht (bft) 4 3 3 3 3 3

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn