Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en vandaag nog enkele buien.

17 april 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied boven het Skagerrak trekt verder noordoostwaarts. De west tot noordwestenwind voert deze verwachtingsperiode koele polaire lucht aan. Hoogtelaag boven Denemarken heeft een trog tegen onze kust. In deze hoogtetrog bovenluchtwaarden van -35 C op 500 hPa. De trog trekt verder zuidoostwaarts en passeert vanochtend ons land. In de loop van de dag bouwt er boven onze omgeving een rug op vanuit een Atlantisch hoog. De buiigheid wordt hierdoor vanmiddag geleidelijk van het westen uit onderdrukt. Morgen overdag (maandag) trekt ook op hoogte de rug langzaam zuidoostwaarts weg, hierdoor nadert er maandagavond vanuit het noorden een in betekenis afnemende occluderend frontaal systeem dat dinsdag middernacht tot halverwege het land gevorderd zal zijn.

Neerslag:

Vandaag vooral op de trog enkele buien, kans op onweer en korrelhagel is niet uitgesloten. Harmonie geeft geen indicatie. CAPE ligt net boven de 200 J/kg en de effectieve schering bedraagt ca. 20 kn, veelal single cells derhalve. Na passage van de hoogtetrog in de loop van de zondagmiddag van het westen uit droog gedurende de rest van deze verwachtingsperiode.Op het zwakke occlusiefront zou maandagavond door coalescentie wat lichte (mot)regen kunnen vallen over noordelijk Nederland.

De dag begint fris met tamelijk brede opklaringen en een enkele kortdurende bui. Geleidelijk ontstaan er vrij veel stapelwolken en komen er meer buien tot ontwikkeling. Er is daarbij een kleine kans op hagel en onweer. In de loop van de middag neemt de buiigheid van het westen uit langzaam af en komt de zon steeds beter tevoorschijn. Met maxima van ongeveer 10 graden blijft het aan de frisse kant. De noordwestenwind is zwak tot matig.

Vannacht zijn er brede opklaringen. Het is droog en het koelt flink af. De minimumtemperatuur ligt landinwaarts iets boven het vriespunt, aan de grond vriest het op meerdere plaatsen licht. Vlak aan zee blijft de temperatuur ruim boven nul. De zuidwestenwind is zwak tot matig, in het Waddengebied (vrij) krachtig.

Maandag overdag schijnt op veel plaatsen geregeld de zon, het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt rond 13 graden. De west- tot zuidwestenwind neemt toe naar matig of vrij krachtig, langs de kust naar krachtig.

Vanaf maandag komt er een hogedrukgebied tot ontwikkeling met het centrum net west van de Britse Eilanden en een rug richting midden Europa het zorgt voor stabilisatie en overwegend droog weer gedurende de MD-periode. Woensdag lijkt een afsplitsing van het hoog via onze omgeving naar oost Europa te trekken. De stroming wordt dan tijdelijk oostelijk en op hoogte zuidoostelijk, waardoor er donderdag en deels ook vrijdag zachtere lucht opdringt. Gedurende de EPS periode voert de NW-N stroming aanzienlijk koudere lucht aan in een cylonale aanvoer. De lagedruk vinden we dan meest boven Scandinavie en zuidoost Europa, de hogedruk west van Ierland op de oceaan.

Vooruitzichten

Geregeld zon en tot zaterdag droog. De temperatuur ligt eerst rond 13 graden, loopt donderdag kortdurend op en daalt fors richting het weekeinde.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 24 april tot en met zondag 01 mei

Grote kans op een wisselvallig en tamelijk bewolkt weertype. De temperatuur ligt het grootste deel van de periode ruim beneden de normale waarde voor deze tijd van het jaar.

Een uitermate consistente run. Een smal begrensde temperatuurpluim gedurende vrijwel de gehele MD-periode. Er is alleen wat onzekerheid over het moment van invallen van de koude NW-aanvoer. Vrijdag is de “wisseldag” wat dat betreft. Vanaf het komende weekeinde in ieder geval een sterke terugval van temperatuur en de intredende wisselvalligheid. Zo’n 70% van de members ondersteunen dat cyclonale Scandinavische beeld en de NW-N storing in onze omgeving. De staafdiagrammen komen gedurende de EPS-periode op 60-70% kans op regen. De temperatuur is dan opgelegd ruim beneden de normaal. Voor het noorden van het land geven ze dan de grootste kans op waarden tussen 6 en 8 graden aan, in het zuiden van het land 8 tot 10 graden. Later in de EPS periode wordt de koude mogelijk wat getemperd, op een meer WZW wind, echter minder overtuigend dan in de run van gisteren.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn