Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en vooral in de middag enkele buien.

02 juli 2016 door Jannes Wiersema

37Een lagedrukgebied boven de Noorse Zee beweegt vandaag en morgen langzaam noordwaarts en zorgt in onze omgeving voor een zuidwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Koufront net ten oosten van ons land beweegt verder oostwaarts. Een hoogtetrog passeert ons land in de eerste helft van de middag, een tweede volgt zondag in de vroege ochtend. De bovenluchttemperaturen dalen vandaag tijdelijk naar -25 C op 500 hPa. Later zondagmiddag en avond passeert er een trekrug en warmen de bovenluchten weer op. Een warmtefrontafloper op de Atlantische Oceaan trekt zondag via Het Kanaal richting Belgiƫ alwaar het zondagavond laat aankomt.

De modellen zijn tamelijk consistent. Enige verschil is dat Hirlam en EC vanaf vanavond tot en met zondagochtend als buien voor de kust laten ontstaat a.g.v. kustconvergentie, de Harmonieruns laten dit achterweg.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Er is veel bewolking, maar opklaringen in het westen van het land breiden zich geleidelijk verder uit over het land. Verder komt er lokaal een bui voor. Vanmiddag zijn er meer buien en is er in het oosten en zuidoosten kans op onweer. Langs de kust is het meest droog en is de zon vaker te zien. De middagtemperaturen liggen rond 17 graden. De wind is matig en aan de kust vrij krachtig tot krachtig en waait uit richtingen tussen west en zuidwest.

Neerslag:

In de kustprovincies actueel al enkele lichte regenbuitjes, ook boven de Noordzee komt er verspreid een bui voor. Met de kouder wordende bovenluchten is er boven zee al een kleine kans op onweer. De buiigheid boven land leeft overdag op door dagelijkse gang en wordt in de eerste helft van de middag extra gestimuleerd door de hoogtetrog. CAPE-waardes 400-700 J/kg, schering ca. 20 kn. Enkele goed ontwikkelde single cells zijn het meest waarschijnlijk, waarschijnlijk wel opgelijnd in de trog en met een kans op onweer. INDECS komt met kansen 50-80%, hoogste kansen in het oosten en zuidoosten. Harmonie geeft slechts op de troggen een enkele ontlading te zien. Ook in de buien voor de kust vanaf vanavond is een klap onweer mogelijk, CAPE-waardes voor onze westkust bedragen 700-1000 J/kg.

Komende nacht komen er vooral langs de kust enkele buien voor met daarbij een kleine kans op onweer. Landinwaarts is het grotendeels droog en zijn er meer opklaringen. De temperatuur wordt minimaal 12 graden. De wind wordt zuidwest en matig, aan zee blijft de wind vrij krachtig.

Morgen overdag is er meer ruimte voor de zon, maar vooral landinwaarts ontstaan er nog enkele buien. De temperatuur loopt in de middag op naar een graad of 19 en de wind is matig uit een zuidwestelijke richting.

Vrijwel de gehele verwachtingsperiode bevindt zich een hoogtelaag boven Noord-Europa welke boven onze omgeving voor een meanderende hoogtestroming zorgt. Aan de grond zien we tot en met vrijdag een uitloper van het Azorenhoog over Midden-Europa. Ons aandachtsgebied heeft dan afwisselend te maken met zwakke frontale storingen (dinsdag) en trekruggen. Vooral op vrijdag en zaterdag komen we daarbij tijdelijk in de warmere lucht terecht. Op de langere termijn blijft de meanderende westcirculatie het weerbeeld bepalen waarbij er geregeld frontale systemen passeren en we ons meestentijd in de polaire lucht bevinden.

Vooruitzichten

Vrij wisselvallig met maxima iets beneden normaal, tegen het weekeinde waarschijnlijk warmer.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 09 juli tot en met zaterdag 16 juli

Grote kans op een wisselvallig weertype met temperaturen iets beneden het langjarig gemiddelde.

In vrijwel alle leden van het EPS zien we tot aan vrijwel +240 het genoemde hoogtelaag terug. Dit betekent dat we met een west- tot zuidwestelijke aanvoer te maken hebben met de aanvoer van meestentijds polaire lucht met van tijd tot tijd storingen. Maxima liggen daarbij in het algemeen rond de 20 graden. Vrijdag en zaterdag lijken wat warmere dagen te worden met lokaal mogelijk 25 graden. Op de langere termijn zien we de koelere EPS-leden een ruime meerderheid houden. Qua neerslag zien we deze week met name de dinsdag eruit schieten. Op langere termijn blijft de neerslagkans rond 60% liggen, extreme hoeveelheden worden echter niet verwacht. Qua wind zien we geen uitschieters.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn