Sunday 27 November
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en vooral in het noorden een bui

20 september 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een rug van hoge druk boven de Britse Eilanden trekt langzaam oostwaarts en passeert in de nacht naar maandag ons land. Zolang de rugas niet gepasseerd is heeft ons aandachtsgebied te maken met een noordwestelijke stroming. Hiermee wordt polaire lucht aangevoerd. Boven de Noordzee zijn nog enkele (zwakke) troggen zichtbaar waarin de onstabiliteitsdiepte net wat groter is dan elders waardoor er daar enkele kleine buien ontstaan die tot en met zondag af en toe het noorden en noordoosten van ons land binnentrekken. Later op maandag nadert vanuit het westen een trog behorende bij een laag nabij IJsland. Met de trog loopt een occlusie mee, waarvan de eerste neerslag maandagavond ons land bereikt.

Er zijn vandaag wolkenvelden maar de zon laat zich ook van tijd tot tijd zien. De eerste uren komt er lokaal nog een mistbank voor. Op veel plaatsen blijft het droog, met name in het noorden is er kans op een bui. De middagtemperatuur wordt zo’n 17 of 18 graden en de westelijke wind is zwak tot matig.

Neerslag:

Boven de Noordzee-FIR en het noorden/noordoosten van ons land soms een kleine bui, met name nabij de zwakke troglijntjes. Qua hoeveelheden stelt het allemaal weinig voor. Maandag vanaf het begin van de avond frontale neerslag, mogelijk met een verscholen bui.

Komende nacht zijn er wolkenvelden, lokaal komen opklaringen voor en kan nevel ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen de 8 graden in het zuidoosten van het land en 14 graden in het noordwesten. De zuidwestenwind is zwak tot matig.

Maandag overdag is er naast bewolking ook hier en daar zon en kan er vooral in de kustgebieden een enkele bui voorkomen. In de loop van de avond bereikt een regengebied het westen van het land. De maximumtemperatuur ligt rond 17 graden. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

In een hoogtetrog net west van ons land, snoert een hoogtelaag af dat de eerste twee dagen van deze periode over het land naar het zuidoosten trekt. Na passage komt onze omgeving in een westelijk stromingspatroon waarin mobiele troggen en ruggen elkaar afwisselen. Door de opbouw van hoge druk vanuit het Azorenhoog naar onze richting, wordt het gehele stromingspatroon naar het noorden gedwongen. Af en toe is een hoogtetrog sterk genoeg om de hogedrukinvloed tijdelijk terug te dringen.

Vooruitzichten

Geleidelijk iets minder wisselvallig met temperaturen iets beneden normaal.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 27 september tot en met zondag 04 oktober Waarschijnlijk een licht wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets beneden normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn