Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en vooral in het noordwesten een enkele sneeuwbui

11 december 2012 door Jannes Wiersema

Gisteravond en tijdens de afgelopen nacht heeft het met name in het noordoosten licht gesneeuwd: de laagste temperatuur tijdens nachtelijke opklaringen werd gemeten in Woensdrecht namelijk -5,0º. Net geen matige vorst want het criterium voor matige vorst begint bij -5,1º.

Het is wisselend bewolkt en in het noordwesten van het land valt een enkele sneeuwbui. De temperatuur ligt op veel plaatsen rond of iets onder nul en lokaal kan het glad zijn door sneeuwresten en/of bevriezing van natte weggedeelten. Ook de rest van de dag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en zon met in de kustgebieden af en toe een winterse bui. De maxima lopen uiteen van een graad of 4 in het noordwesten van het land tot iets boven het vriespunt in het oosten en zuidoosten. De noordelijke wind is boven land meest zwak, kracht 2 à 3, aan de kust matig tot vrij krachtig, 4 à 5 Bft. Later vanmiddag draait de wind naar noordwestelijke richtingen.

Vanavond en vannacht komen er vooral winterse buien voor in het noorden, midden en oosten van het land. Landinwaarts vriest het veelal licht, vlak aan zee is het enkele graden boven nul. De wind draait van noordwest naar west tot zuidwest en is meest matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig.

Woensdag overdag is er een afwisseling van zon en stapelwolken en vallen er enkele buien. In de kustgebieden voornamelijk met regen, meer naar het oosten toe ook met natte of droge sneeuw. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 1 graad in het oosten van het land tot 5 graden vlak aan zee. De west tot zuidwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig.

Donderdag wordt een koude en op veel plaatsen een ijsdag met kwikstanden rond -1 graden. De wind draait naar het zuidoosten en neemt toe tot 4 Bft wat het voor het gevoel extra koud maakt. Verder is er veel bewolking met plaatselijk een vlokje sneeuw. In de nacht vriest het 1/2 graden, naar het zuidoosten toe iets meer.

Vanaf vrijdag zet een omvangrijke depressie ten westen van IJsland de aanval in. Ons weer werd voornamelijk op grote afstand geregisseerd door een hogedrukgebied boven Rusland. De as van het hoog lag steeds te ver weg om ons van echt winterweer te voorzien. Het bleef bij een paar dappere pogingen maar echt werk heeft de “Russische Beer’ er nog niet van gemerkt. Door het aanstormende lagedrukgebied zal ze de regie over de Lage Landen voorlopig helemaal opgeven. Vanaf vrijdag gaan de temperaturen dan ook omhoog, gaat het flink waaien en valt er op vrijdag vanuit het zuiden regen. Ook in het weekend valt er nu en dan regen en liggen de temperaturen rond 5/7 graden.

Voor alle wintersportliefhebbers is er komend weekend wel goed nieuws. De storing die ons regen en zachter weer gaat brengen zal in de Alpen – vooral in de zuidelijke delen – voor flink wat sneeuw gaan zorgen. Grote delen van Europa zijn inmiddels wel (licht) winters. Overdag blijft het ten oosten en noorden van ons land eigenlijk overal vriezen en in de nacht zakt het kwik vaak naar matige tot soms strenge vorst. De strenge vorst zien we vooral op de Balkan. in Scandinavië is ook winter maar net als in de rest van Europa is er geen sprake van echte diepvrieskou. Die zit ver in de Russische Oeral.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn