Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt, enkele buien, later mogelijk onweer en veel wind.

29 mei 2015 door Jannes Wiersema

37Een zuidwestelijke stroming voert polaire lucht aan. Een golf die nu net ten westen van Ierland ligt, ontwikkelt zich in de loop ochtend boven de Britse Eilanden onder invloed van een kortgolvige hoogtetrog ontwikkeld zich een aparte lagedrukkern. Dit systeem bereikt in de loop van de middag het westen en breidt zich in de avond verder over het land uit. Het laagje trekt boven de centrale Noordzee oostwaarts. Hiervoor uit zorgt dat overdag met name boven het noorden van het land nog voor wat buien. Zaterdag bevinden we ons nog steeds in de polaire lucht en zorgt een volgende kortgolvige hoogtetrog voor een activering van de buiigheid.

Vandaag is het wisselend bewolkt en met name in het noorden en westen komen er enkele buien voor. Laat in de middag gaat het vanuit het westen af en toe regenen. In de avond trekt een gebied met actieve buien van west naar oost over het land waarbij ook onweer en (zware) windstoten mogelijk zijn. De maxima komen uit tussen 13 graden op de Wadden en 19 in het oosten en zuidoosten. De wind is zuidwest en neemt boven land toe naar matig. Aan de westkust en op het IJsselmeer neemt de wind in de middag toe naar krachtig, in de avond aan zee naar hard, mogelijk stormachtig. Daar kunnen dan zware windstoten voorkomen.

In de nacht naar zaterdag trekt het gebied met buien naar het oosten weg. Van het westen uit breekt de bewolking, maar er kan er nog wel een enkele bui voorkomen. De temperatuur daalt naar een graad of 7. De wind wordt westelijk. In het noorden is de wind krachtig, boven het IJsselmeer en Waddengebied hard. Daar kunnen nog zware windstoten voorkomen. Elders is de wind zwak tot matig, aan zee krachtig tot hard. In de loop van de nacht neemt de wind af.

Zaterdag is het wisselend bewolkt met enkele buien, waarbij hagel en onweer mogelijk zijn. In de middag neemt de buiigheid in het westen af en komt de zon meer en meer tevoorschijn. De temperatuur loopt dan op naar een graad of 14. De wind is westelijk en matig, aan de kust vrij krachtig. In de middag neemt de wind geleidelijk af.

Op zondag bevindt onze omgeving zich onder een zwakke hoogterug, terwijl een hoogtelaag zich ten zuidwesten van IJsland ligt. Dit trekt zuidoostwaarts en ligt op dinsdagnacht boven het zuiden van de Britse Eilanden. Op dinsdag trekt het hoogtelaag opvullend noordwaarts, terwijl de bijbehorende 500 hPa trog ons land passeert. Vervolgens komen we tot en met het volgende weekend onder invloed van een hoogterug. In het grondpatroon zien we op zondag een zwakke rug over onze omgeving liggen. Aan de westflank hiervan komen we even in de warme lucht, waarna in de nacht naar maandag het koufront passeert. Dit front komt maandag opnieuw golvend boven ons land te liggen. Op dinsdag maakt een volgende golf verbinding met een laag wat vanuit het noordwesten naar de Britse Eilanden beweegt. Woensdag ligt dit laag boven de Noordzee, maar geleidelijk komen we dan onder invloed van een hoog wat zich ten zuidwesten van ons opbouwt. Dit hoog trekt via ons land naar Scandinaviƫ. In het volgende weekend lijkt dan een storing vanuit het zuiden te naderen.

Vooruitzichten
Wisselvallig, Op zondag ligt de middagtemperatuur rond de 20 graden, de dagen daarna zijn waarschijnlijk koeler. Vanaf de tweede helft van de week droger.

mosimage vrij 29 mei 2015

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 05 juni tot en met vrijdag 12 juni
Grote kans op een rustig, droog weertype. De kans op temperaturen rond of boven normaal ligt rond de 70%, de kans op een koel weertype rond de 30%.

PLUIM_06260_NWT vrij

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn