Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt, soms regen of motregen. Morgen droog en nu en dan zon

01 december 2013 door Jannes Wiersema

bewolkt

Een noordwestelijke stroming voert polaire lucht aan. Een warmtefront lag om 00 UTC boven de Wadden en verlaat vanmiddag rond 12 UTC het zuidoosten. Ons land komt vandaag in de warme sector, het koufront wordt door verdere drukstijgingen steeds diffuser en passeert vanmiddag en vanavond. Het buigpunt van het front houdt zich dan net ten westen van onze omgeving op. Een hoog boven de Britse Eilanden komt steeds dichterbij, zorgt voor subsidentie en ligt maandagmiddag met de kern boven het oosten van Duitsland. Ook in de bovenlucht krijgt het patroon met het van het westen uit naderende hoog maandag een steeds meer blokkerend karakter.

Het is wisselend bewolkt. Aanvankelijk komt er in het zuiden en zuidoosten mist voor. In de loop van de dag kan er wat regen of motregen vallen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9 graden. De west- tot noordwestenwind is meest matig, kracht 3 tot 4, in het waddengebied vrij krachtig, 5.

Komende nacht zijn er enkele opklaringen en neemt de kans op de vorming van mistbanken toe, waarschijnlijk vooral in de oostelijke helft van het land. Het blijft zo goed als overal droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van zo’n 2 graden in het oosten tot 7 graden vlak aan zee. Lokaal kan het landinwaarts aan de grond iets vriezen. De wind is zwak of matig en komt uit een noord tot noordoostelijke richting.

Morgen overdag breekt de zon geregeld door de wolken heen en het blijft droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7 graden. Er staat een zwakke meest oostelijke wind. (Bron: KNMI)

Een krachtig hogedrukgebied ligt dit weekeinde boven de Britse Eilanden en zorgt in onze omgeving voor een NW-aanvoer van maritiem polaire lucht. Maandag en dinsdag beweegt het hoog via onze omgeving naar Oost-Europa, de rugas ligt dinsdag west-oost georiƫnteerd net zuid van ons land. Een volgend hogedrukgebied blijft midden volgende week ten zuidwesten van de Britse Eilanden liggen, boven Noord-Europa is en blijft de luchtdruk laag. Achter een koufront, dat waarschijnlijk donderdag op vrijdag passeert, wordt de stroming noordwest tot noord en zeker op hoogte aanzienlijk kouder. Na volgend weekeinde breidt van het zuidwesten uit de hogedrukinvloed zich weer meer richting ons land uit en stabiliseert het weer enigszins.

Vooruitzichten

Aanvankelijk nog droog, maar vanaf woensdag toenemende kans op neerslag, geleidelijk ook in de vorm van winterse buien. De middagtemperatuur zakt naar waarden rond de 5 graden. Gedurende de nachten is er kans op lichte vorst. De wind neemt de tweede helft van de week flink toe.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 08 December tot en met zondag 15 december

De kans op neerslag neemt wat af. De temperatuur komt overdag waarschijnlijk op hogere waarden, rond de normaal. Gedurende de nachten blijft de kans op een paar graden vorst bestaan.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1385883403944

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn