Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Wisselvallig en koel

13 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een sturend lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland blijft gedurende periode min of meer stationair liggen. Het bijbehorende warmtefront ligt om 6 UTC over het oosten van het land en wordt vanochtend gevolgd door een diffuus koufront. Het koufront vertraagt in zijn oostwaartse beweging. Als gevolg van een golf in het koufront blijft het koufront boven ons land slepen. Vanavond trekt een trog over het noordwesten.

Vanochtend is het overwegend bewolkt met perioden met (mot)regen. Vanmiddag wordt het in het westen droog en zijn daar opklaringen. In het oosten en zuidoosten blijft het ook in de middag nog lang bewolkt met af en toe (mot)regen. In de avond komen er in het noordwesten enkele buien. De middagtemperatuur wordt ongeveer 13 graden. De wind is west tot zuidwest, matig, aan de kust (vrij) krachtig, later vanavond aan de zuidwestkust mogelijk hard.

Komende nacht neemt de bewolking weer toe en vooral in het noordwesten van het land trekken er enkele buien over. De minimumtemperatuur ligt rond 7 graden. De wind is zuidwest, matig, aan de kust (vrij) krachtig.

Dinsdag is er in het algemeen veel bewolking en zijn er perioden met regen. De middagtemperatuur ligt rond 13 graden. De wind is zuidwest, matig, aan de kust vrij krachtig.(Bron: KNMI)

Nog steeds vertonen vrijwel alle EPS-clusters de gehele 15-daagse periode een meridionale stroming, waarbij vrijwel uitsluitend hoogtelagen inde buurt van ons land de dienst uit maken. Geregeld zien we een hoofd Rossby-trog vergezeld gaan van een satellietlaag, waardoor afwijkingen in de positie van de kernen een tamelijk grote spreiding in de weerparameters kunnen opleveren. De grootste gemene deler is echter het aanhouden van de wisselvalligheid. Tot net na het Pinksterweekeinde wordt gemiddeld 50 mm regen verwacht en na Pinksteren blijven de maximumtemperaturen achter op de langjaargemiddelde waarden.

Vooruitzichten

In het algemeen veel bewolking en iedere dag perioden met regen of buien. Middagtemperaturen onder de normale waarden voor de tijd van het jaar

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn