Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Wisselvallig en koel

12 mei 2013 door Jannes Wiersema

Het bovenluchtpatroon ziet er als volgt uit: “Een hoogtetrog strekt zich uit van de Noorse Zee richting zuidelijke Noordzee alwaar zich een afgesnoerd laag bevindt. Dit laag (en dus de hoogtetrog) verplaatst zich oostwaarts en trekt gedurende de eerste helft van de zondag over ons land. Rond dit laag bevindt zich een ingedraaide occlusie waarbij de meeste neerslag van de occlusie over de noordelijke provincies trekt. Achter dit hoogtelaag wordt een hoogterug van belang die de tweede helft van de zondag voor een stabilisatie van de atmosfeer zal zorgen. Tussen Groenland en IJsland ontwikkelt zich ondertussen een nieuwe hoogtelaag die zich boven het zeegebied tussen IJsland en Schotland vestigt.” Door dit laag wordt een volgende frontale storing richting ons land getransporteerd, waarbij het warmtefront maandag om 06 UTC op de westkust ligt en het koufront om maandag 12 UTC boven het westen van het land ligt, terwijl het warmtefront onze oostgrens gepasseerd is. Om 18 UTC heeft het koufront ons land verlaten. Maandag op dinsdagnacht trekt een trog in het kielzog van het koufront over het land.

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en komen er enkele buien voor. In het zuidoosten is er daarbij een kleine kans op onweer. In de middag verdwijnen de buien van het westen uit en klaart het geleidelijk op. In de avond neemt van het westen uit de bewolking weer toe. Het wordt ongeveer 13 graden. De wind is westelijk, matig, aan de kust vrij krachtig.

Komende nacht neemt de bewolking verder toe en van het westen uit gaat het regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 8 graden. De wind draait naar zuidwest en is matig, aan de kust krachtig.

Morgen is het overwegend bewolkt met vooral in de ochtend perioden met regen, in de middag is het in het westen meest droog. Later in de middag en avond klaart het van het westen uit op. De middagtemperatuur wordt ongeveer 14 graden. De wind is west tot zuidwest, matig, aan de kust (vrij) krachtig. In de middag neemt de wind af. (Bron: KNMI)

De gehele 15-daagse periode vertonen de EPS-leden vrijwel allemaal een meridionale stroming. waarbij de komende 3 dagen de operationele run alsmede vrijwel alle EPS-leden te maken krijgt met een 500 hPa-trog gevuld met koude lucht. De koude bovenlucht in combinatie met lagedruk aan de grond zorgt tot na woensdag voor een koude en wisselvallig weertype. Vanaf woensdag zien we een tijdelijke invloed van een zwakke rug in de bovenlucht als het gevolg van het afsnoeren van een hoogtelaag boven Zuidwest-Europa. Aan de grond zien we in een deel van de clusters een laag met aanvoer van meer zuidelijkere breedte. Deze tijdelijke aanvoer van enigszins warmere lucht (zowel op hoogte als ook aan de grond) zou voor een tijdelijke verhoging van de maximumtemperaturen kunnen zorgen, maar tevens, doordat de onstabiliteit groot is, zien we dan ook wel een grotere kans op neerslag, waarbij de hoeveelheden aanzienlijk zijn. Het ensemblegemiddelde wat betreft de hoeveelheid neerslag komt na het pinksterweekeinde uit op ongeveer 45 mm om uiteindelijk aan het eind van de EPS-periode rond de 55 mm te liggen.De operationele run vertoont net voor het pinksterweekeinde cumulatief een grote hoeveelheid neerslag (ca. 70 mm) en qua maximumtemperatuur voor Pinksteren maxima rond 11 graden. Na het weekeinde zien we vrijwel alle denkbare posities van het centrum van ons weer bepalende hoogtelagen. De spreiding in mogelijke maximumtemperatuur is daarom erg groot, maar qua gemiddelde nog steeds beneden normaal

Vooruitzichten

In het algemeen veel bewolking en perioden met regen. Middagtemperaturen onder normaal en minima boven normaal.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn