Friday 24 May
Weerman Jannes Wiersema

Wisselvallig met vooral vanmiddag veel wind

15 september 2015 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Een lagedrukgebied boven Engeland, met daar omheen een ingedraaide occlusie, beweegt noordoostwaarts de Noordzee op. Met een zuidwestelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd Vanochtend passeert een zwakke 500 hPa trog. Een kern aan de zuidflank van het laag beweegt in de middag net ten noordwesten van ons land langs. Met deze passage beweegt de ingedraaide occlusie en een vrij scherpe trog van zuidwest naar noordoost over onze kustgebieden. De occlusie verlaat de Wadden pas in de avond. Morgen trekt een lagedrukgebied vanaf de Oceaan richting Het Kanaal en Engeland, alwaar het morgenavond aankomt. Een eerste frontaal systeem bereikt ons land aan het einde van de nacht, aan het einde van de ochtend gevolgd door een warmtefront. In de middag bevinden we ons tijdelijk in de warme sector met een Theta-w van 16-17 graden. In de avond trekt het koufront van zuidwest naar noordoost over het land. We bevinden ons dan onder de linker uitgang van een sterke jet-streak.

De dag begint op veel plaatsen met zon, maar de bewolking neemt van het zuidwesten uit wel geleidelijk toe. In het uiterste noordwesten kan echter nog een bui van zee de kust schampen. Ook in het zuidoosten en oosten kan ook soms wat lichte regen vallen. Aan het einde van de ochtend nadert een gebied met buiige regen het westen van het land. Dit gebied trekt vanmiddag over de noordwestelijke helft van het land. Elders blijft het slechts bij een enkele bui. De middagtemperatuur ligt tussen de 15 graden in het kustgebied tot lokaal nog 18 graden in het zuidoosten van het land. De zuidenwind neemt boven land toe naar vrij krachtig, aan de kust naar hard tot stormachtig, vanmiddag draait de wind naar zuidwest. In de kustgebieden zijn in de middag zware windstoten mogelijk tot ca. 80 km/uur. In de avond neemt de wind sterk in kracht af.

Neerslag:

Vanochtend boven zee buien met lokaal ook onweer, soms trekken deze ook over het uiterste noordwesten. Ook over het zuidoosten en oosten zien we wat neerslag op de langstrekkende hoogtetrog. Nabij de occlusie/trog perioden met regen, gezien de opbouw stratiform. In de tweede helft van komende nacht van het zuiden uit regen. In de ochtend op wat lichte regen na op de meeste plaatsen droog, in de middag weer intensievere frontale neerslag. Later in de middag en in de avond in de warme sector en nabij het koufront buien. De effectieve schering is met 40-60 kn fors te noemen en de CAPE bedraagt dan ruim 1000 J/kg, goed georganiseerde multicells zijn zeker mogelijk. Harmonie komt met een sterk onweerssignaal en ook INDECS geeft hoge kansen.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht van dinsdag op woensdag is het aanvankelijk droog, maar al snel trekt een nieuw regengebied van het zuiden uit het land binnen. De minimumtemperaturen liggen rond de 10 graden. De wind draait langzaam naar een zuidoostelijke richting en neemt verder af tot zwak of matig.

Woensdag is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen, later in de middag is ook onweer mogelijk. De maximumtemperaturen liggen rond de 19 graden. Er staat een oostelijke wind die boven land toeneemt tot matig en op de Wadden en het IJsselmeer vrij krachtig. In de loop van de dag draait de wind naar zuidoost. In de avond draait de wind naar zuid tot zuidwest en neemt dan weer flink in kracht toe.

Een actief lagedrukgebied ligt donderdag boven de Noordzee en trekt naar Scandinavie. Een bijbehorende hoogtetrog ligt vrijdag nog in onze omgeving om zaterdag geleidelijk van het toneel te verdwijnen. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een rug over West-Europa met aan de grond een hoog dat zondag en maandag over onze omgeving naar het noordoosten trekt. Na maandag zien we een tweetal mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is dat het hoog zich handhaaft zich boven Scandinavie en een Atlantisch lagedrukgebied duikt onder ons door richting Midden- en Zuid-Europa, of er stelt zich een zuidwestelijke stroming in onder invloed van een sturend IJslands laag.

Vooruitzichten

Tot en met vrijdag wisselvallig met vooral op donderdag veel wind. In het weekeinde is het overwegend droog met geregeld zon. De middagtemperatuur ligt rond of iets beneden normaal.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 22 september tot en met dinsdag 29 september Vrij grote kans (ca. 60%) op een wisselvallig weertype, daarnaast is er een vrij kleine kans (ca. 40%) op een rustig en droog weertype. De temperaturen liggen over het algemeen rond of iets beneden het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn