Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Wisselvallig weekeinde.

30 juli 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen een laag boven de Noorse Zee en een uitloper van het Azorenhoog boven Frankrijk staat boven onze omgeving een westelijke stroming.

In de noordwestelijke helft van het land klaart het langzaam al op en is de zon al geregeld te zien met nog een enkele bui. Elders  bewolkt en buiige regen.De regen trekt langzaam naar het zuidoosten, Limburg houdt het waarschijnlijk nog lange tijd droog daar pas in de middag de buiige regen. De middagtemperatuur ligt tussen de 19 graden in het Waddengebied en 23 in het zuidoosten van het land. De wind is zwak tot matig, zuidwestelijk, in het noorden noordwestelijk.

Vanavond en vannacht is er tamelijk veel bewolking en er kan af en toe wat regen vallen. In een spaarzame opklaring is er kans op een mistbank. De minima liggen rond de 14 graden. De wind is meest zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Zondag overdag is het half tot zwaar bewolkt en kunnen verspreid over het land buien tot ontwikkeling komen, vooral in het oosten van het land mogelijk met onweer. In de middag wordt de buienkans in het noordwesten kleiner en daar is de meeste ruimte voor de zon. De maxima lopen uiteen van 19 graden vlak aan zee tot 22 graden in het zuidoosten. De wind neemt toe naar matig en wordt in de loop van de dag noordwestelijk.

Een hoogtelaag boven het zuidwesten van Noorwegen trekt zeer langzaam oostwaarts en vult in het begin van de week boven Scandinavie op. Vanuit het westen nadert dan een hoogterug, die op woensdag over ons land trekt, waarna een volgend complex hoogtelaag noord van Schotland de sturing overneemt. Dit alles zorgt gedurende de hele periode voor een zonale stroming over ons land. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een opvullend laag boven Scandinavie en een standvastig Azorenhoog met een uitloper over het zuidwesten van Europa. In de tweede helft van de week nadert van uit het westen een volgend laag, wat naar Schotland beweegt. Gedurende vrijwel de hele periode bevinden we ons onder invloed van lage druk, wat voor een onstandvastig weertype zorgt.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig weer met temperaturen rond de 20 graden. Woensdag en donderdag iets warmer.

untitled vooruitzichten zat 30 juli 2016       Aktuelle Warnlage

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 06 augustus tot en met zaterdag 13 augustusEen grote kans op aanhouden (licht) wisselvallig zomerweer met temperaturen tussen 20 en 25 graden. De kans op temperaturen boven de 25 graden is erg klein.

De eerste dagen zijn de onzekerheden klein, daarna nemende verschillen in de clusters wat toe. Deze verschillen zitten vooral in de positie en amplitude van de troggen en ruggen; het gehele ensemble laat wel de zonale stroming zien. Dit blijft eigenlijk tot het einde van de EPS-periode zo; de blokkerende hoogterug aan het eind van de periode is nu nagenoeg verdwenen. De eerste dagen is de spreiding in de EPS-pluim klein, vanaf halverwege volgende week neemt de spreiding in de temperaturen wat toe, waarbij woensdag en donderdag wat warmere dagen lijken te zijn. Gedurende de hele EPS-periode zien we een overwegend zuidwestelijke/westelijke wind.

Temperatuur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn