Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Wisselvallig.

26 april 2015 door Jannes Wiersema

17Een lagedrukgebied van met centrum boven de Noordse Zee zorgt in onze omgeving voor een zuidwestelijke stroming. de kern van het laag verplaatst zich richting IJsland. In deze stroming zien we twee frontale zones, een occlusie en een koufront van het westen uit ons land naderen. Deze fronten trekken gedurende de ochtend oostwaarts over ons land. Na koufront passage komen we in de schone polaire lucht. Golfvorming in het koufront in combinatie met een storing boven de Golf van Biskaje, zorgt ervoor dat de neerslag nog tot maandagochtend over het oosten blijft slepen. Voor deze frontale zones zien we vanochtend nog een trog met buien over het oosten trekken.

Er is vandaag veel bewolking en af en toe valt er (buiige) regen. Hierbij is onweer in het zuidoosten vanmiddag niet geheel uitgesloten.In de ochtend is het nevelig en kan er aan de zuidwestkust ook mist voorkomen. In de middag wordt het in het noordwesten droog en kan er daar een enkele opklaring voorkomen. De middagtemperatuur komt uit op 12 graden in het noorden tot 16 graden in het zuidoosten. De wind is in een groot deel van het land zuidwestelijk, maar draait vanuit het noordwesten naar een noordelijke richting. De wind is matig, aan zee af en toe vrij krachtig.

Ook komende nacht is er veel bewolking en regent het in de zuidoostelijke helft van het land. De temperatuur daalt naar een graad of 5. De wind is noord tot noordoost en matig.

Maandagochtend overheerst de bewolking en in het (zuid)oosten regent het eerst nog af en toe. Van het westen uit komen er ook opklaringen en komt de zon af en toe tevoorschijn. Het is dan op de meeste plaatsen droog. De temperatuur blijft op ongeveer 12 graden steken. De wind is noord tot noordoost en matig, aan zee vrij krachtig. 

Een sturend laag boven de Noorse Zee maakt een omtrekkende cyclonale beweging die via Schotland Denemarken weer richting Scandinavië koerst. Het laag doet er ongeveer 6 dagen over deze koers, hetgeen betekent dat ons land tot en met volgend weekeinde te maken krijgt met vrij koel, wisselvallig weer met van tijd tot tijd regen en/of buien. 

Vooruitzichten

Wisselvallig en vrij koel weer met van tijd tot tijd regen of buien en met middagtemperaturen rond 11 graden ruim onder het langjarig gemiddelde.

  Ma Di Wo Do Vr Za
Zonneschijn (%) 30 50 40 30 20 50
Neerslagkans (%) 40 30 60 90 70 70
Neerslaghoeveelheid (mm) 1 0/1 1/2 6/10 1/4 0/3
Minimumtemperatuur (°C) 5 1/2 2/3 6/8 4/6 1/4
Middagtemperatuur (°C) 12 10 12/13 11/12 10/11 10/12
Windrichting N W ZW ZW W NW
Windkracht (bft) 4 4 4 4 4 3

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn