Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden.

08 oktober 2013 door Jannes Wiersema

bewolktDe as van een langgerekt hogedrukgebied ligt oost-west georiƫnteerd net ten zuiden van ons land en zakt naar het zuiden weg. Ondertussen ontwikkeld zich een 500 hPa trog ter hoogte van IJsland en deze zakt uit in de richting van Duitsland. Aan de grond trekt een laag over het uiterste zuiden van Noorwegen in de richting van Denemarken. Het bijbehorende koufront trekt over Engeland en trekt in de nacht naar donderdag over ons land. Er achter volgt een bent-back occlusie. Het tijdstip van doorkomst van het koufront in wat onzeker, omdat er golfvorming in het koufront optreedt. Geactiveerd door de linker jet-uitgang trekt morgen in de noordwestelijke stroming een randstoring richting ons land. De bij de trog behorende koude put (-30gr. 500 hPa) trekt over ons land en zorgt voor fikse buien.

De dag begint nevelig met wolkenvelden. Plaatselijk kan nog een mistbank voorkomen. Geleidelijk laat de zon zich af en toe zien, maar in de loop van de dag neemt van het westen uit de bewolking weer toe. Het blijft droog en de temperatuur komt uit op 17 of 18 graden. De wind is matig uit west- tot zuidwestelijke richting.

NEERSLAG:

Tot en met de avond droog. Dan een toenemende kans op regen op nadering en passage van het koufront. In de nacht geen grote hoeveelheden,

In de nacht van dinsdag op woensdag trekt een zone met lichte regen van het noordwesten uit over het land zuidoostwaarts. Het wordt minimaal een graad of 13. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig.

Woensdag overdag trekt de regen weg, maar de bewolking blijft overheersen. In de avond neemt van het westen uit de kans op buien toe. De maximumtemperatuur ligt rond 15 graden. De wind draait naar westelijke richtingen en neemt toe naar matig, aan de kust vrij krachtig. In de avond neemt de wind aan de kust waarschijnlijk verder toe tot krachtig. (Bron: KNMI)

Donderdag bevindt zich op 500 hPa een sterk meanderende stroming, met een krachtige rug west van Ierland en een hoogtetrog boven Duitsland, waarin zich een apart hoogtelaag heeft afgesnoerd. Dit hoogtelaag trekt via ons land naar het midden van Frankrijk. Daar blijft het tot in het weekeinde rondtollen, om vervolgens weer via ons land en opvullend naar het oosten weg te trekken. Aan de grond geeft dit een vlak en complex lagedrukgebied boven het Midden van Europa, waarin diverse storingen ronddraaien. Dit alles zorgt voor een wisselvallig weerbeeld. Pas midden volgende week komt ons land in een zadelgebied terecht, tussen het naar het oosten wegtrekkende laag en een nieuwe depressie west van Ierland

Vooruitzichten

Wisselvallig herfstweer. Middagtemperaturen rond de 12 graden.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 15 oktober tot en met dinsdag 22 oktober

Waarschijnlijk afnemende neerslagkansen. Verder is de onzekerheid in de verwachting groot.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn