Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden.

13 oktober 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

De luchtdruk is hoog ten noorden van Nederland en laag ten zuiden. Als gevolg van deze drukverdeling staat boven ons aandachtsgebied een oostelijke stroming waarmee koude en droge lucht wordt aangevoerd. In het gronddrukpatroon treedt deze verwachtingsperiode geen grote verandering op. Een bovenluchtlaag ligt boven de Noordzee en trekt zuidoostwaarts. en wordt woensdagnacht in de omgeving van Luxemburg verwacht.

Wolkenvelden met in het zuidwesten eerst af en toe nog wat lichte regen. Hier en daar is ook wat ruimte voor de zon. Het blijft verder tot de avond droog, dan is in het noorden lokaal lichte regen mogelijk. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9 graden. De noordoostenwind is matig, langs de kust (vrij) krachtig.

In de nacht naar woensdag is het bewolkt en kan met name in het noorden en later ook het zuidoosten, soms lichte regen vallen. Elders zijn er ook enkele opklaringen en is lokaal mist mogelijk. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6 graden op de Waddeneilanden tot lokaal dichtbij het vriespunt in het binnenland. De wind is noord tot noordoost, zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied (vrij) krachtig.

Woensdagochtend neemt vanuit het zuidoosten de bewolking verder toe en gaat het wat harder regenen. Mogelijk dat er in de Limburgse heuvels eerst korte tijd natte sneeuw voorkomt. De middagtemperatuur ligt tussen de 10 graden in het noorden en 5 graden in het zuidoosten van het land. De noordoostelijke wind is zwak tot matig, langs de kust af en toe krachtig.

Een hoogtelaag op 500 hPa, boven en zuid van onze omgeving blijft hier een aantal dagen ronddraaien en beweegt vanaf het komende weekeinde naar het oosten. Boven de Noordzee en de Britse Eilanden bouwt dan vanuit het Azorenhoog een rug op. Afhankelijk van waar de as en het zwaartepunt van dit Azorenhoog zich bevindt, krijgen we boven ons land te maken met een meanderende dan wel met een zonale bovenstroming. Midden volgende week zien we in de rug op 500 hPa net ten noordoosten van het aandachtsgebied een aparte kern ontstaan welke een omega vorm aanneemt. Later in de volgende week lijkt er toch weer een sterk meanderende west stroming op gang te komen. Aan de grond zien we in de meerderheid van oplossingen, na het wegtrekken van het hoogtelaag, dat hogedrukinvloeden de overhand krijgen. Eind volgende week trekt ook het grondhoog oostwaarts weg en krijgen we tijdelijk te maken met een zuidelijke stroming die geleidelijk west tot zuidwest wordt.

Vooruitzichten

Af en toe zon en vanaf woensdag iedere dag kans op wat regen, in het zuidoosten is woensdag een kleine kans op wat natte sneeuw. Vrij koud met maxima eerst rond 8 graden en de laatste dagen rond 11 graden.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 20 oktober tot en met dinsdag 27 oktober Kans (30%) op het aanhouden van het licht wisselvallige weertype en zo’n 70% kans op een droger weertype met in beide gevallen maximumtemperaturen iets beneden normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn