Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en aanhoudend zacht.

20 december 2015 door Jannes Wiersema

bewolktHet aandachtsgebied bevindt zich in een brede warme sector. Met een zuidelijke stroming wordt uitermate zachte lucht aangevoerd. Een licht golvend koufront bereikt aan het begin van de middag het westen en verlaat in de loop van de avond het oostelijk deel van het aandachtsgebied. Na passage van het koufront blijft de stroming zuidwestelijk en de aangevoerde lucht zacht. Het koufront wordt kort gevolgd door een hoogtetrog. Maandag nadert vanuit het westen een volgend occluderend frontaal systeem. Het systeem bereikt in de avond het westen van het land.

Vandaag zijn er wolkenvelden waar de zon af en toe doorheen weet te breken. De temperatuur loopt vanmiddag uiteen van 12 graden in het noordwesten tot lokaal 15 in het zuidoosten van het land. Later vanmiddag en vanavond valt er plaatselijk lichte regen. De wind is zuid tot zuidwest, matig, aan de kust (vrij) krachtig.

Waarschuwing land 0 new

Komende nacht zijn er wolkenvelden en met name in het westelijk deel van het land is een enkele bui mogelijk. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 9 graden. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig of krachtig.

Maandag overdag zijn er wolkenvelden en schijnt de zon af en toe. Vooral in het noorden en westen van het land is een enkele bui mogelijk. De maxima komen uit op een graad of 11. In de middag wordt de bewolking dikker, in de avond gaat het van het westen uit regenen. De zuidwestelijke wind neemt geleidelijk toe en wordt matig tot vrij krachtig, aan zee hard tot stormachtig. In de avond zijn er langs de kust zware windstoten mogelijk van 75 tot 85 km/uur.

Aanvankelijk heeft het aandachtsgebied te maken met een westelijke tot zuidwestelijke bovenluchtstroming, aan de westflank van een in kracht variërende continentale hoogterug. In eerdere beschouwingen zagen we een min of meer monotone handhaving van deze synopsis waardoor het onverminderd zacht bleef in het aandachtsgebied. Er is een verandering opgetreden in de operationele run en delen van de EPS oplossingen in de laatste en voorlaatste runs. Vanaf week twee zien we nu ook een aantal oplossingen met de hoogterug-as vlak boven onze omgeving, waarvan de OPER er 1 is. Dit gaat samen met afnemende temperaturen.

Vooruitzichten

Zeer zacht, vrij veel bewolking en af en toe wat regen. Vooral in de eerste helft van de week vrij veel wind.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 27 december tot en met zondag 03 januari 70-80% kans op aanhouden van het zachte, licht wisselvallige weer. 20-30% kans op overgang naar een droog en kouder weertype.

De onzekerheden hangen dus samen met de positionering van de hoogterug. De oplossingen met de as recht boven onze omgeving hebben tevens een een hoog aan de grond en in een situatie met weinig wind levert dit stralingskoude op. 20-30% van de oplossingen zien we voor deze optie kiezen vanaf week 2. Dit beeld is duidelijk anders dan in de voorgaande beschouwing. Echter er was toen ook al een enkel lid met deze oplossing, maar werd als niet noemenswaardig beschouwd. De overige 70-80% van de oplossingen hebben de hoogterug-as oostelijker gesitueerd en kiezen daarmee voor de bekende zuidwest aanvoer van zachte lucht. Wat hierbij goed is om te realiseren is dat de positionering van een rug-as zich niet laat simplificeren tot twee opties als hierboven geschetst. De positionering kent vele variaties maar is grofweg, om wille van het begrip, in bovengestelde percentages in te delen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn