Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en af en toe lichte motregen.

24 maart 2016 door Jannes Wiersema

bewolkt

Een zwak warmtefront ligt min of meer N-Z georiënteerd boven het oosten. De aangevoerde lucht in de warme sector is vochtig. Het warmtefront beweegt verder oostwaarts en verlaat vanochtend het land. Bijbehorend inactief koufront passeert van west naar oost gedurende vanmiddag en vanavond. Een actiever frontaal systeem, actueel op de Atlantische Oceaan trekt vanavond laat en in de nacht naar vrijdag NO-ZW georiënteerd als occlusie oostwaarts over de noordwestelijke helft van het aandachtsgebied. In de loop van vrijdagochtend trekt dit systeem verder over ons land naar Duitsland. Vrijdagavond bereikt een NNO-ZZW georiënteerde trekrug het westen.

Het is bewolkt en vooral in het oosten kan vanochtend af en toe nog wat lichte regen of motregen vallen. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 10 graden. De zuidwestenwind wordt matig, aan de kust vrij krachtig. In de avond kan er weer op meer plaatsen lichte regen of motregen vallen en neemt de wind langs de westkust mogelijk toe naar krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar vrijdag is het bewolkt en van het westen uit breidt een regengebied zich geleidelijk over het land uit. De minimumtemperatuur ligt rond 6 graden. De zuidwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig.

Vrijdagochtend is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. In de middag trekt de regen weg naar Duitsland en tegen de avond bereiken opklaringen het westen. De temperatuur ligt in de middag rond 10 graden. De wind is eerst zuidwest, maar in de loop van de middag draait de wind naar noordwest en wordt matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig.

Een sterk golvende straalstroom heeft aanvankelijk nog een rug boven ons land, maar al snel verplaatst deze oostwaarts. We komen dan aan de zuidwestflank terecht van een grootschalig hoogtelaag tussen de Britse Eilanden en IJsland. Voor enige tijd passeren of schampen vervolgens frontale systemen. Halverwege komende week ontstaat er nieuwe golfvorming met ook een afsnoering waardoor de synoptische situatie ook weer ruimte toelaat voor de invloed van een hoogterug boven Centraal-Europa.

Vooruitzichten

Zaterdag nog vrijwel droog, daarna geregeld regen en vooral maandag vrij veel wind. De maximumtemperaturen liggen rond normaal, terwijl met uitzondering van de nacht naar zaterdag de minima ruim boven normaal liggen

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 31 maart tot en met donderdag 07 april

Aanvankelijk wisselvallig, maar vanaf de start van de nieuwe maand neemt de kans op droog weer en temperaturen boven normaal toe naar circa 60%.

De ECMWF-clusterscenario’s laten tot en met +192 voornamelijk een grootschalig stromingspatroon zien dat afwisselend geklasseerd wordt als een positief en negatief NAO-patroon. Pas hierna verschijnen enkele geblokkeerde scenario’s in het ensemble, maar verwachtingen van transities van/naar een geblokkeerde situatie scoren gemiddeld gezien minder dan andere overgangen. In de pluim vertaalt zich dat naar een windrichting die in een steeds groter wordende groep oplossingen via de zuid naar oost draait, met oplopende temperaturen en kleinere neerslagkansen tot gevolg. Deze mogelijke warmere start van april zat maandag j.l. al in de Extended Range Forecast van het EC, met boven onze omgeving positieve temperatuurafwijkingen die de hele eerste decade zouden kunnen voortduren. Meteorologisch gezien zijn er nauwelijks echte uitschieters te vinden in het ensemble, alleen komende maandag is er een kans op zware windstoten.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn