Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en af en toe regen.

23 maart 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Boven Groot-Brittannië ligt een uitloper van het Azorenhoog. Aan de oostflank hiervan ligt een complex frontaal systeem boven het aandachtsgebied. De aangevoerde lucht is vochtig. Het frontale systeem ligt min of meer NNW-ZZO georiënteerd boven het aandachtsgebied. Vanaf vanmiddag trekt de rugas, die nu nog boven Engeland ligt, langzaam zuidoostwaarts over het aandachtsgebied en passeert aan het einde van de nacht naar donderdag onze oostgrens. Na passage passeert een weinig actieve frontale constructie van west naar oost gedurende donderdagochtend en -middag. Ooit waren dit meerdere fronten die op elkaar ingelopen zijn.

Vandaag blijft het overwegend bewolkt en valt er lokaal af en toe regen of motregen. Vanmiddag wordt de maximumtemperatuur ongeveer 9 graden. Er staat een zwakke tot matige noord- tot noordwestenwind.

In de nacht naar donderdag wordt de bewolking van het westen uit dikker en gaat het donderdagochtend in het westen (mot)regenen. De regen breidt zich in de loop van de dag oostwaarts uit, maar grote hoeveelheden vallen er niet. De minima lopen uiteen van rond het vriespunt in het noordoosten en 6 graden in het uiterste zuidwesten. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 10 graden. De wind draait in de nacht van noordwest naar west en is zwak tot matig. Overdag draait de wind naar zuidwest en wordt matig, aan de kust vrij krachtig.

De komende periode komt West-Europa volledig onder invloed van lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden afbuigen richting IJsland. Bijbehorende fronten passeren of schampen daarbij ons land. Vrijdagavond wordt zo’n frontpassage gevolgd door een trekrug. In de bovenlucht bevinden we ons ten noorden van een golvende straalstroom.

Vooruitzichten

Geregeld regen en vooral maandag en dinsdag vrij veel wind. De maximumtemperaturen liggen rond normaal, terwijl met uitzondering van de nacht naar zaterdag de minima ruim boven normaal liggen.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 30 maart tot en met woensdag 06 april

Aanvankelijk wisselvallig, maar vanaf de start van de nieuwe maand neemt de kans op droog weer en temperaturen boven normaal toe naar circa 50-60%.

De ECMWF-clusterscenario’s laten tot en met +240 voornamelijk een grootschalig stromingspatroon zien dat geklasseerd wordt als een positief NAO-patroon. Pas hierna verschijnen enkele geblokkeerde scenario’s in het ensemble, maar verwachtingen van transities van/naar een geblokkeerde situatie scoren gemiddeld gezien minder dan andere overgangen. In de pluim vertaalt zich dat naar een windrichting die in een steeds groter wordende groep oplossingen via de zuid naar oost draait, met oplopende temperaturen en kleinere neerslagkansen tot gevolg. Deze mogelijke warmere start van april zat maandag j.l. al in de Extended Range Forecast van het EC, met boven onze omgeving positieve temperatuurafwijkingen die de hele eerste decade zouden kunnen voortduren. Meteorologisch gezien zijn er nauwelijks echte uitschieters te vinden in het ensemble, alleen volgende week maandag en dinsdag is er een kleine kans op zware windstoten

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn