Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en droog.

13 februari 2013 door Jannes Wiersema

Een uitloper van het Scandinavisch hoog zorgt vandaag voor een vrij rustige en meest een bewolkte maar koude dag. Stilaan breekt het hoog af boven onze streken en kan een storing, verbonden met een depressie tussen IJsland en Schotland, tot West-Europa doordringen. Na de passage van het koufront met sneeuw en regen wordt vanaf morgenavond gevoelig zachtere lucht aangevoerd. Vrijdag wordt ons weer gunstig beïnvloed door een hoog boven Zuid-Europa. Zaterdag verdwijnt dit hoog alweer en kunnen we een nieuwe regenzone verwachten.

Enkele opklaringen waren tijdens de afgelopen nacht voldoende voor lokaal matige vorst. In een strook van Noord-Holland tot in Gelderland vroor het meer dan 5 graden: De Bilt registreerde -5,2, Berkhout -6,8, Wijk aan Zee -6,9 en Deelen -7,6º

Vandaag zijn er wolkenvelden, maar er is af en toe ook ruimte voor de zon. Het blijft vrijwel overal droog en de middagtemperatuur komt uit op 1 of 2 graden. De wind is aanvankelijk zwak en veranderlijk, maar zal in de loop van de middag naar een zuidelijke richting draaien.

Komende nacht neemt de bewolking van het westen uit toe, maar het blijft overal droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van iets onder nul in het westen van het land tot plaatselijk nog -4 in het oosten. De zuid- tot zuidoostenwind is matig, maar neemt aan zee en op het IJsselmeer toe naar vrij krachtig tot krachtig.

Donderdagochtend is het eerst nog droog, maar later in de ochtend of aan het begin van de middag gaat het van het westen uit sneeuwen. In het westen van het land kan er tot aan het begin van de avond 3-5 cm vallen. Later in de middag en avond trekt de sneeuw naar het oosten van het land, terwijl in het westen de neerslag nog even overgaat in regen. In de overgangszone is ook ijsregen mogelijk. Voor de sneeuw uit wordt het nog een graad of 2, tijdens de sneeuwval ligt de temperatuur rond het vriespunt. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. Later in de middag neemt de wind in kracht af.

Vrijdag wordt de koude lucht opgeruimd. Met een westelijke stroming wordt zachtere lucht aangevoerd, waarin de temperatuur kan stijgen naar waarden tussen 5 en 7 graden.

Tijdens het weekeinde gaat de luchtdruk boven onze omgeving verder stijgen. Helaas is de lucht tamelijk vochtig. Daardoor overheersen de wolken. De neerslagkansen zijn echter klein. Verder in de middag temperaturen uitkomend op circa 6 graden en ’s nachts rond het vriespunt.

Na het weekeinde lijkt het aannemelijk dat een langgerekte hoogterug zich boven West-Europa positioneert en daarbij helemaal tot boven de Noorse Zee wordt uitgebouwd. In het grondpatroon ontwikkelt zich een solide Scandinavisch hogedrukgebied. Mocht deze ontwikkeling tot stand komen (de spreiding tussen de oplossingen noopt tot voorzichtigheid), dan krijgen we wederom te maken met aanvoer van koude luchtmassa’s met als gevolg vorst in de nacht en ochtend.

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn