Sunday 25 February
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en droog,soms ook de zon.

23 oktober 2015 door Jannes Wiersema

bewolktEen hogedrukgebied met om 06 UTC het centrum boven Zuid-Frankrijk en de Alpen beweegt oostwaarts en ligt zaterdagmiddag alweer boven de Balkan. Een bijbehorende noordwaarts geori├źnteerde rug boven onze omgeving beweegt eveneens oostwaarts. Met een zuidwestelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd waarin zich op ca. 5000 vt een subsidentie-inversie bevindt. Morgen nadert er over de Britse Eilanden een frontaal systeem dat laat in de avond de westkust bereikt.

Vandaag hebben we te maken met wolkenvelden, maar het blijft overal droog. In het noorden en oosten van het land schijnt vanochtend eerst nog enige tijd de zon, vanmiddag raakt het ook daar bewolkt. De middagtemperatuur komt uit op 13 a 14 graden. Er staat een matige zuidwestelijke wind.

Neerslag:

De eerste significante neerslag wordt pas zaterdagavond laat op de westkust verwacht wanneer het frontale systeem daar arriveert. De berekende lichte coalescentie neerslag vanaf vanmiddag negeren we.

Waarschuwing land 0 new

Komende nacht verandert er weinig. Het is overwegend bewolkt en de minimumtemperatuur ligt rond 9 graden. De zuidelijke wind is zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Morgen is er opnieuw vrij veel bewolking, maar af en toe weet de zon ook even door te breken. Het blijft droog, pas later in de avond kan er in het westen wat regen vallen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 13 graden, in Limburg mogelijk 15 graden. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in de middag in het noordwestelijk kustgebied mogelijk krachtig.

Een zwak frontaal systeem passeert ons land in de nacht naar zondag waarna zich zondag overdag een hogedrukgebied vormt boven West-Europa. Het hoog schuift maandag en dinsdag langzaam door naar Oost-Europa terwijl een lagedrukgebied op de Oceaan nog voor de Britse Eilanden noordwaarts afbuigt richting IJsland. Door de zuidelijke stroming die hierdoor in stelling wordt gebracht wordt er vooral op dinsdag erg zachte lucht aangevoerd. Het frontale systeem van het eerdergenoemde laag zal woensdag in een enigszins verzwakte vorm over onze omgeving oostwaarts trekken. In de tweede helft van volgende week zien we een sturend lagedrukgebied in de omgeving van IJsland met in onze omgeving een overwegend zuidwestelijke stroming. Frontale systemen zullen veelal over de Britse Eilanden en de Noordzee richting Scandinavie bewegen. Ons aandachtsgebied zal ook af en toe kunnen profiteren van de nabijheid van hogedruk boven Midden- en Oost-Europa.

Tot halverwege volgende week zien een een grote consistentie in het EPS-ensemble. In nagenoeg alle EPS-leden zien we de dinsdag de aanvoer van zachte lucht met grote kan op maxima boven de 15 graden. Na woensdag iets minder zacht maar overdag nog steeds temperaturen rond of iets boven het langjarig gemiddelde, in de nachten blijven sowieso duidelijk te zacht. Tot en met dinsdag blijft het nagenoeg droog, op woensdag ligt de neerslagkans op ca. 50%. De dagen erna zijn de neerslagkansen met ca. 30% vrij laag, hetgeen te maken heeft met de nabijheid van hogedruk boven Midden- en Oost-Europa. Vanaf halverwege de week zien we een klein aantal leden met de ontwikkeling van een krachtig hogedrukgebied boven Noordoost-Europa voor een duidelijk ander scenario gaan. In de windrichtingpluim zijn deze leden ook duidelijk te onderscheiden omdat ze een oostelijke stroming laten zien. In dit scenario zakken de temperaturen geleidelijk naar waarden beneden het langjarig gemiddelde. Op de nog langere termijn waaiert het aantal oplossingen steeds verder uit en is er geen grote gemene deler meer te ontdekken. Als vanzelfsprekend laat een aantal EPS-leden geleidelijk weer een kouder weertype tevoorschijn komen, maar de kans op vorst in de nacht komt vooralsnog niet boven de 10% uit. De neerslagkansen blijven met 30-40% beperkt en ook in de wind zien we weinig uitschieters naar boven.

Vooruitzichten

Aanvankelijk droog najaarsweer met vooral op dinsdag geregeld zon. Vanaf dinsdag af en toe wat regen. De temperaturen liggen rond het langjarig gemiddelde, op dinsdag duidelijk erboven.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 30 oktober tot en met vrijdag 06 november Waarschijnlijk een licht wisselvallig weertype met een neerslagkans van rond de 40%. De temperaturen begeven zich rond het langjarig gemiddelde.

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn