Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

wolkenvelden en een enkele bui

27 november 2012 door Jannes Wiersema
Het weer vandaag
Plaatselijk enkele mistbanken
Weerpraatje van dinsdagavond 27 november

Zonder dat het voorlopig winter wordt gaan de temperaturen na donderdag wel een stuk naar beneden. Het wordt kouder! In de nacht gaat het 1/3 graden vriezen en overdag wordt het 2/4 graden. Hoewel droge perioden overheersen kan er ook nu en dan een bui vallen. In het weekend neemt de kans op neerslag toe.

Vandaag overheersten wolken en valt heel plaatselijk een buitje. De meeste kans daarop maakt het kustgebied. Op een enkele plek breekt de zon door, dat was o.a. het geval in het Zuid- Limburgse Landgraaf, zie daartoe de foto bij het weerbericht. Het werd rond 8 graden bij weinig wind uit het zuiden tot zuidwesten.

Komende avond en nacht draait de wind naar het noorden en komen er een paar opklaringen voor. Plaatselijk daalt de temperatuur landinwaarts tot aan het vriespunt. Op de meeste plaatsen blijft het kwik enkele graden daarboven. Er ontstaan enkele mistbanken.

Morgen komt lokaal eerst mist voor. Verder zijn er wolkenvelden, een enkele opklaring en blijft het op de meeste plaatsen droog. Het wordt 7 tot 8 graden bij een zwakke tot matige wind uit het noorden.

 

Het weer de komende dagen
Geleidelijke daling van temperatuur
Weerpraatje langere termijn 27 november

Woensdag overdag wisselen wolkenvelden en zon elkaar af en houden de kustgebieden kans op enkele buien. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. De noordelijke wind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft.

Donderdag ligt een depressie boven Polen tot over Italiƫ. In het zuiden van Duitsland en in de Alpen gaat het sneeuwen. De winter weet ons land voorlopig niet te bereiken. Op een enkel buitje na is het veelal droog. Wolken overheersen en af en toe kan de zon ergens doorbreken. Het wordt 7 graden en nog altijd is er weinig wind uit het noorden tot noordwesten. In de nacht schommelt het kwik rond nul graden.

De noordelijke stroming zorgt geleidelijk aan voor de toestroom van koudere lucht zonder een overgang naar winterweer. Vrijdag wordt het een graad of 6. Lokaal blijft een bui mogelijk, mogelijk met een winters karakter maar veel zal het niet om het lijf hebben. Het wordt 5/6 graden bij een matige wind uit het noordwesten.

Ook in het weekend is er geen doorbraak naar winterweer. De eerste poging van Koning Winter kunnen we dan ook als mislukt bestempelen. Er zullen ongetwijfeld nog meerdere pogingen volgen. Zaterdag en zondag zou er nog een enkele verdwaalde (winterse) bui kunnen voorkomen en is het aan de frisse kant met 4/6 graden en in de nacht kans op een graadje vorst. Wel schijnt de zon af en toe. Begin volgende week is de kans op een winterse setting niet bijster groot.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn