Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en enkele buien, later droger en meer zon

19 april 2013 door Jannes Wiersema

Een zuidwest-noordoost georiƫnteerde trog boven de Noordzee met daarin occlusierestanten bereikt in de tweede helft van de ochtend het noordwesten van het land en verlaat aan het einde van de middag het zuidoosten van het land. Na trogpassage breidt een uitloper van een hogedrukgebied ten zuidwesten van de Britse Eilanden zich uit over de Noordzee waardoor de stroming naar noord draait. Zaterdag beweegt de kern van het hoog via Engeland naar de Noordzee, alwaar het in de middag komt te liggen. De stroming draait zaterdag naar noordoost en de aangevoerde polaire lucht wordt door subsidentie steeds droger.

Vanochtend raakt het op de meeste plaatsen bewolkt en van het noordwesten uit kan er af en toe een bui vallen. Later in de middag klaart het van het noordwesten uit weer op en wordt het droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 9 graden vlak aan zee tot lokaal 14 in het zuidoosten van het land. De zuidwestenwind is matig en draait in de middag naar noord.

In de nacht naar zaterdag hebben we een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 3. De noordenwind is zwak tot matig.

Zaterdag overdag zijn er flinke perioden met zon met in het noorden ook enkele stapelwolken. De maximumtemperatuur varieert van 8 graden op de Wadden tot 12 graden in het zuiden van het land. De noordoostenwind is overwegend matig. (Bron: KNMI)

Zondag bevinden we ons onder de as van een langgerekte hogedrukgordel van de Atlantische Oceaan richting het oostzeegebied, de aanwezige lucht is van polaire origine en is vrij koel. Een tweetal fronten passeert op maandag en dinsdag, de activiteit is echter gering. Woensdag en donderdag zien we een hoogterug boven Zuidwest-Europa, aan de grond bevindt ons land zich dan binnen invloedssfeer van een hogedrukgebied boven Frankrijk. Vooral op woensdag is de aangevoerde lucht vrij zacht. Op vrijdag vormt zich een hoogtetrog boven de Britse Eilanden die zich volgend weekeinde verder ontwikkelt boven West-Europa. Aan de grond zien we vrijdag de ontwikkeling van een lagedrukgebied boven onze omgeving dat in het weekeinde vervolgens noordoostwaarts trekt, op zondag gevolgd door een rug.

Vooruitzichten

Rustig en meest droog lenteweer met af en toe zon. De middagtemperatuur ligt rond 13 graden, op woensdag en donderdag warmer.

het weer

ensembleverwachting in meer detail

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn