Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en in het zuidoosten een (onweers)bui

09 juni 2013 door Jannes Wiersema

Het centrum van hogedruk ligt van de Faeröer richting de Britse oostkust heeft een gering noordwaartse verplaatsing. Dit hoog heeft een west-oost georiënteerde uitloper over het noorden van Nederland, die geleidelijk minder uitgesproken wordt. Op 500 hPa bevindt het aandachtsgebied zich tussen een hoogtelaag boven Scandinavië en Zuid-Frankrijk. Beide hoogtelagen trekken oostwaarts en vanmiddag en vanavond krijgt vooral het zuidoosten te maken met enige cyclonale invloeden van het zuidelijke hoogtelaag.

In de noordwestelijke helft is het zwaar bewolkt. Geleidelijk lost de bewolking op, maar kan in het noorden en noordwesten hardnekkig zijn. In het zuidoosten neemt de bewolking juist toe en komt een enkele bui voor, soms met onweer. De middagtemperatuur loopt uiteen van zo’n 14 graden op de Wadden tot 22 à 23 graden in het zuidoosten. De wind is noordoostelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

BEWOLKING:

Boven de noordwestelijke helft en de Noordzee ligt een dik plakkaat Sc met lokaal ook St. De dikte is circa 1000-1500 voet en in juni is dat dun genoeg om overdag landinwaarts weg te “branden”. Dicht bij het relatief koude zeewater (met name het waddengebied) kan de bewolking hardnekkig zijn. De nacht naar maandag waarschijnlijk een herhaling van zetten. Actuele buien worden op hoogte getriggerd (5000-6000 voet) en halen toppen van FL250/280. In de middag en avond wederom kans op buien, al is de progtemp van EHBK totaal niet favorabel voor het ontstaan van Cb’s vanaf de grond. Wellicht dat er advectief Cb’s behorende bij het hoogtelaag kunnen schampen. Deze bases liggen tussen de 2000 en 3000 voet en de toppen kunnen tot FL170/220 gaan (progtemp ELLX geeft een redelijke indicatie, al is daar de buienkans groter en kunnen de toppen hoger reiken).

NEERSLAG:

In het zuidoosten actueel een enkele bui, met onweer. Hirlam en Harmonie hadden dit goed te pakken. Vanmiddag een kleine kans op een bui in het zuidoosten, objectieve onweerskansen hierbij zijn klein (circa 20%).

Komende nacht zal vooral het noordelijke helft van het land met bewolking te maken hebben. De minima liggen tussen 8 en 12 graden. De noordelijke wind is zwak tot matig, aan de kust en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig.

Maandag overdag begint in de noordelijke helft bewolkt, maar geleidelijk breekt op de meeste plaatsen de zon door. ’s Middags komen de maxima uit tussen 14 graden aan zee tot 22 graden in het oosten en zuidoosten. De wind wordt noord tot noordwest en is zwak tot matig, rond kracht 3. (Bron: KNMI)

Een omvangrijk lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan krijgt geleidelijk meer invloed op ons weer. Halverwege deze week passeert een frontaal systeem waarna een licht meanderende straalstroom van tijd tot tijd storingen onze kant op stuurt.

Vooruitzichten

Overgang naar wisselvallig weer met middagtemperaturen die afwisselend iets boven normaal of iets onder normaal zijn.

het weer

zondag 16 juni tot en met zondag 23 juni

Aanhoudend wisselvallig en steeds grotere kans op maxima onder het langjarig gemiddelde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn