Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en koud maar het NW en noorden veel zon

05 april 2013 door Jannes Wiersema

Een omvangrijke gordel van hogedruk boven Noord-Europa verliest geleidelijk invloed boven Scandinavië. Zaterdagochtend strekt het hogedrukgebied zich uit van IJsland richting Groot-Brittannië. Het zwaartepunt komt zaterdag in de loop van de dag boven Ierland te liggen. Een rug trekt dan van noord naar zuid over de Noordzee en deze bereikt zaterdagavond het noorden. Het aandachtsgebied heeft hierdoor te maken met een langzaam in kracht afnemende oost tot noordoostelijke stroming.

Er komen uitgestrekte wolkenvelden voor, maar vooral in het noorden en noordwesten laat de zon zich vollop zien. Het blijft vrijwel overal droog. Onder de bewolking wordt het niet warmer dan een graad of 5, in de gebieden met zon 7 of 8 graden. De noordoostelijke wind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het zuidwestelijk kustgebied soms krachtig. Vanavond neemt de wind af.

Ook vanavond en komende nacht zijn er wolkenvelden en blijft het vrijwel overal droog. Vooral in het noorden komen ook enkele opklaringen voor. Het kwik daalt naar een graad of 1, in het noorden in opklaringen gaat het licht vriezen. De noord- tot noordoostelijke wind is meest matig, kracht 3 of 4.

Morgen overdag blijft het in het zuidoosten bewolkt. Elders begint de dag met zon, maar ontstaan er wel vrij veel stapelwolken. De meeste zon lijkt weggelegd voor het noordelijk kustgebied. Het blijft droog en de middagtemperatuur is met een graad of 7 nog steeds aan de lage kant. De wind is noord tot noordoost en overwegend matig van kracht. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten

Eerst zonnige perioden, droog en vrij koud. Na het weekeinde langzaam toenemende kans op regen en maximumtemperaturen stijgend naar ongeveer 11 graden.

het weer

Zaterdag trekt een hoogtelaag via Spanje verder naar het zuidoosten. Tegelijk zien we een rug boven Ierland eveneens oostwaarts trekken. Deze rug passeert onze regio aan het begin van de nieuwe week. Boven de oceaan komt na het weekeinde een aantal dagen een westelijke stroming op gang. Aan de grond zien we tijdens het weekeinde eveneens een rug van hogedruk zich oostwaarts verplaatsen.

Komende maandag is de hoge druk oost van ons land aangekomen en dinsdag nadert een groot lagedrukgebied Ierland de stroming wordt in onze omgeving na lange tijd zuidelijk, waarmee zachtere lucht wordt aangevoerd. Vanaf dinsdag passeren enkele (buien)storingen, maar tegen of in het volgende weekeinde bouwt zich aan de oostflank van een volgend Atlantisch laag door sterke warmte-advectie een rug op boven het Noordzeegebied en de Britse Eilanden, waardoor weer stabilisatie optreedt. 

Temperatuur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn