Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en met name in het midden en zuiden een enkele bui.

11 mei 2016 door Jannes Wiersema

37Een complex laag ligt stil boven Frankrijk. Een bijbehorende frontale zone ligt min of meer west-oost geori├źnteerd boven het midden van het land. De oostelijke stroming voert continentale lucht aan, waarbij de aangevoerde lucht ten zuiden van de frontale zone vochtiger is. De frontale zone wordt in de loop van de periode, met name op donderdag, geleidelijk naar het zuiden teruggedrongen. Dit komt door het feit dat het laag langzaam richting Duitsland beweegt waardoor de stroming geleidelijk een noordcomponent krijgt.

Het buien signaal boven het zuiden/zuidelijke helft wordt divers beschreven door de modellen. Toch zouden er gezien de onstabiliteit enkele buien op dagelijkse gang kunnen ontstaan. Aandachtspunt is mogelijke vorming van mist/St boven de zuidelijke Noordzee.

Vanochtend zijn er enkele wolkenvelden maar laat de zon zich ook van tijd tot tijd zien. In de loop van de dag ontstaan stapelwolken waarvan enkele kunnen uitgroeien tot een bui. Daarbij is kans op onweer. De middagtemperatuur wordt 23 a 24 graden. De wind is overwegend oostelijk, matig, in het Waddengebied (vrij) krachtig.

Kaart verwachtingen vandaag dag

In de nacht naar donderdag wordt het overal droog en klaart het steeds meer op. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 15 graden en de wind die noordoostelijk wordt, is zwak tot matig.

Donderdag begint de dag met veel zon. In de loop van de dag ontstaan er enkele stapelwolken en het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 24 graden, op de Waddeneilanden blijft het iets koeler. De noordoostenwind is matig, langs de kust (vrij) krachtig.

Aanvankelijk is er in de bovenlucht een laag aanwezig nabij het Iberisch Schiereiland. Deze zorgt voor een diffluente stroming met een zuidcomponent. Doordat het genoemde laag opvult, noordoostwaarts over Europa trekt en samensmelt met een uitdiepende hoogtetrog boven Scandinavie krijgt het aandachtsgebied vanaf zaterdag te maken met een invallende noordstroming met aanvoer van beduidend koelere maritiem polaire lucht. In loop van volgende week beweegt de hoogtetrog oostwaarts en wordt de stroming geleidelijk weer zuidwestelijk met aanvoer van zachtere lucht.

Vooruitzichten

Wisselend bewolkt met enkele buien. Vanaf zaterdag beduidend koeler.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 18 mei tot en met woensdag 25 mei

Grote kans op een licht wisselvallig weertype met aan het begin van deze verwachtingsperiode stijgende temperaturen. In de loop van deze periode wordt de temperatuurverwachting uiterst onzeker.

Voor de eerste dagen in de warme lucht laat EC-EPS geen excessief hoge Cape waarden zien. De overgang naar het koelere weer lijkt behoorlijk gladjes te gaan verlopen door een invallende noordenwind zonder dat daar al teveel convectieve activiteit aan te pas komt. De scherpe overgang naar de polaire lucht zit duidelijk in de EPS met een val van de temperatuur van een graad of 10 gedurende een etmaal van vrijdag op zaterdag. Ook zien we duidelijk terug dat de temperatuur weer voorzichtig oploopt als gevolg van de geleidelijk zuidwestelijke aanvoer volgende week.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn