Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en opklaringen.

21 september 2016 door Jannes Wiersema

28

Een hogedrukgebied boven Scandinavie heeft een uitloper tot boven ons land. Een lagedrukgebied ten westen van Ierland koerst uitdiepend naar IJsland waarbij bijbehorend golvend koufront dichterbij komt en donderdagavond boven het westen van de FIR ligt. Het koufront is een katafront en de activiteit is gering. Hier vooruit ligt nog een aantal oude occlusies.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Vandaag is er een afwisseling van wolken en zon. In het zuidwesten is er eerst nog kans op een ondiepe mistbank. Het blijft het droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 20°C. De oostenwind draait geleidelijk naar het zuidoosten en is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

In de nacht naar donderdag verandert er weinig. Wolkenvelden worden afgewisseld door opklaringen en het blijft droog. Mogelijk ontstaat er een ondiepe mistbank. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De wind wordt zwak en veranderlijk, later in de nacht wordt de richting zuidelijk en neemt iets toe.

Donderdag neemt de bewolking toe, maar zijn er ook nog enkele opklaringen. Het blijft droog. De temperatuur loopt op naar circa 21 °C. De zuidelijke wind neemt toe naar zwak tot matig en draait in de middag en avond naar het zuidwesten.

Een zwakke hoogterug boven Duitsland beweegt oostwaarts. Hierdoor krijgen we kortdurend te maken met een zonale stroming waarin storingen in verzwakte vorm doorkomen. Zaterdag bouwt er echter opnieuw een hoogterug op boven het continent. In combinatie met een uitzakkende hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan komt er een zuidwestelijke stroming op gang die zeer warme lucht naar ons land aanvoert. De rug loopt echter snel door, waardoor ook dit tijdelijk is. Na het weekeinde is de invloed van hoge druk verdwenen en passeren van tijd tot tijd storingen. De straalstroom ligt hierbij boven onze omgeving. Aan het einde van de maand begint de straalstroom weer te golven, maar deze keer positioneert een hoogterug zich boven de Atlantische Oceaan, waardoor koudere luchtmassa over ons land zal uitstromen.

Vooruitzichten

Rustig weer, af en toe zon en maxima (ruim) boven normaal. In de loop van zondag overgang naar een wisselvallig weertype en lagere temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 28 september tot en met woensdag 05 oktober

Wisselvallig en maxima die geleidelijk uitkomen rond of iets onder normaal.

In deze run zien we steeds meer dat het patroon van de laatste tijd verdwijnt, waarin hoge druk een voorname rol speelde. De meerderheid van het ensemble gaat nu voor een wisselvallig weertyp

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn