Thursday 30 March
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en opklaringen, kleine kans op een bui.

01 juni 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.Een golfje in het koufront bij een randstoring noordwest van Schotland ligt actueel boven het uiterste zuidoosten van het land en trekt snel naar Duitsland weg, Hierachter bevinden we ons in de polaire lucht, waarin de aangevoerde dauwpunten steeds lager worden. Een laag boven de Oceaan koerst richting de Britse Eilanden, waar het in de avond als randstoring wordt ingevangen door het laag noord van Schotland. Bijbehorend complex frontaal systeem trekt dan richting het aandachtsgebied. Het warmtefront trekt dinsdagochtend over het land. Opnieuw bevindt ons land zich dan in de warme sector, terwijl het koufront zich dan golvend boven Engeland bevindt. In de warme sector veel wind, mede doordat de gradiënt toeneemt. Het golvende koufront trekt dinsdagavond het land binnen.

Vanochtend trekken er velden hoge bewolking over het land, maar het is overal droog. Vanmiddag komt er meer ruimte voor de zon, maar komen er ook stapelwolken voor. Dan kan er in de noordelijke helft van het land kan lokaal een lichte bui tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur ligt tussen 14 graden op de Wadden en 18 graden lokaal in het binnenland. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust af en toe vrij krachtig.

In de nacht naar dinsdag is het bewolkt en droog. De minima liggen tussen 7 en 10 graden. De zuidelijke wind neemt steeds verder in kracht toe en is aan het einde van de nacht matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard.

Dinsdag overdag blijft het bewolkt, maar misschien dat het zuidoosten de zon even te zien krijgt. Vooral in de noordwestelijke helft valt af en toe regen of motregen. De maxima komen uit tussen 14 graden op de Wadden en 20 graden in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In het noordwestelijk kustgebied wordt de wind in de middag en avond stormachtig. Vanaf eind dinsdagochtend is er in het noordwestelijk kustgebied kans op zware windstoten.

Een hoogtelaag ligt op woensdag nog boven de noordelijke Noordzee en trekt noordoostwaarts weg. We komen dan onder invloed van een opbouwende hoogterug ten zuiden van ons land. Deze blijft in de operationele run tot in het volgende weekend ten zuidoosten van ons land boven het continent liggen en heeft wat minder invloed op ons weer dan in de operationele van gisteren. In het grondpatroon we op woensdag een laag boven Scandinavië, wat naar het noorden wegtrekt. Bijbehorend koufront trekt in de nacht naar woensdag over ons land. Vervolgens bouwt op woensdag een hoog ten zuiden van ons land op. Dit trekt op donderdag noordoostwaarts over onze omgeving en komt dan op vrijdag boven het zuiden van Scandinavië en Polen te liggen. Dit zorgt in onze omgeving voor een aanvoer van warme lucht (het front passeert ons opnieuw als warmtefront). In de nieuwe run (3112) trekt op vrijdag een (hoogte) laag over Schotland. Dit zorgt voor dat in de nacht naar zaterdag vanuit het westen een koufront passeert, waardoor we opnieuw in de polaire lucht komen. Hierachter neemt een uitloper van het Azorenhoog de greep op ons weer over met een westelijke aanvoer. Dit hoog trekt in het weekend over onze omgeving, waardoor we in de nieuwe week opnieuw een aanvoer van warme lucht krijgen.

Vooruitzichten
Woensdag en donderdag droog, met oplopende temperaturen. Vrijdag warm, maar ook kans op neerslag. Na vrijdag is de verwachting onzeker.

mosimage

Vooruitzichten lange termijn
maandag 08 juni tot en met maandag 15 juni
Vrij onzekere verwachting, waarbij de kans op temperaturen rond of onder normaal groter is dan de kans op temperaturen boven normaal. Ongeveer 60% kans op een droog weertype.

PLUIM_06260_NWT ma 01 juni 2015

 4 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn