Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en opklaringen.

27 mei 2015 door Jannes Wiersema

28Aan de noordflank van een uitloper van een Azorenhoog staat vandaag een westelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Een zwakke front ligt om 06 UTC boven het westen van het land.Een randstoring west van Ierland beweegt via het noorden van de Britse Eilanden en de noordelijke Noordzee richting het zuiden van Noorwegen, alwaar het donderdag om 12 UTC aankomt. Een bijbehorend geoccludeerd frontaal systeem bereikt donderdagochtend om 06 UTC onze westkust. Donderdagmiddag bouwt zich aan de grond weer een zwakke rug op.Na passage van de zwakke front in de loop van vanmiddag van het westen uit brede opklaringen. In de avond en in de nacht naar woensdag van het westen uit toenemende frontale bewolking, veel stratus zal er niet bij zitten.

Vanochtend is er vrij veel bewolking, in het zuidoosten schijnt eerst nog de zon. Vanmiddag kan er in het midden en oosten van het land een enkele lichte bui voorkomen. In de middag breekt van het westen uit de zon door. Vanavond neemt de bewolking van het westen uit weer toe. De maxima liggen tussen 14 graden op de Wadden en 20 graden lokaal in het zuiden. De west- tot zuidwestenwind is overwegend matig.

Komende nacht is er veel bewolking en mogelijk kan er er in het noordwesten van het land wat lichte regen vallen. De temperatuur ligt rond de 10 graden. De wind draait naar zuid tot zuidwest en neemt gedurende de nacht toe naar matig boven land en vrij krachtig tot krachtig langs de kust.

Morgen overdag overheerst de bewolking en valt er af en toe wat regen. In de loop van de middag klaart het van het westen uit iets op, ook dan kan er nog een bui voorkomen. De middagtemperatuur ligt tussen de 13 graden op de Wadden tot lokaal 18 graden in het zuidoosten van het land. De wind is zuidwest en matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de middag wordt de wind west en neemt geleidelijk af.

Tot en met het weekeinde houdt een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan een rug richting West-Europa. Aan de noordflank van het hoog staat een westelijke stroming waarin van tijd tot tijd frontale systemen over de Noordzee richting Scandinaviƫ bewegen. Op maandag verliest de rug over West-Europa tijdelijk zijn invloed en beweegt een actief lagedrukgebied over de Britse Eilanden en het midden van de Noordzee naar Zuid-Scandinaviƫ, alwaar het dinsdagmiddag/avond aankomt. Vanaf halverwege volgende week verplaatst het centrum van het hoog zich vanaf de Oceaan naar Noordwest-Europa. De exacte positie van het hoog bepaalt of we een koele noordelijke stroming krijgen of een veel warmere oostelijke stroming.

Vooruitzichten
Aanhoudend wisselvallig en vrij koel met iedere dag kans op regen.

mosimage wo 27 mei 2015 j

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 03 juni tot en met woensdag 10 juni
Overgang naar een rustig en droog weertype met geregeld zon. De temperatuurverwachting is voor deze periode uiterst onzeker, zowel zomerse temperaturen als temperaturen iets onder normaal behoren tot de mogelijkheden.

PLUIM_06260_NWT wo 27 mei 2015

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn