Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en plaatselijk motregen.

12 juli 2013 door Jannes Wiersema

Het zwaartepunt van een hoog ligt 00 UTC boven Engeland en komt de komende 48 uur westelijker te liggen, uiteindelijk ten westen van Ierland. Aan de oostzijde daarvan bevindt ons land zich in een noordelijke stroming. Hiermee wordt onder een inversie rond 3000 vt vrij vochtige lucht aangevoerd. Een zwak NO-ZW georiƫnteerd warmtefront net ten noordwesten van ons land trekt zuidwaarts en trekt overdag van noord naar zuid over het land, maar verliest het vooral boven land door dagelijkse gang steeds meer van zijn kenmerken. Er wordt dan met Td van 12-13 graden wel weer iets vochtiger lucht aangevoerd. Na passage van het warmtefront worden er in een NNW stroming nog steeds Sc-velden aangevoerd. Zaterdag overdag blijft ons land aan de oostzijde van het hoog in een noordelijke stroming. Later op de avond nadert van het noordwesten uit een zwak koufront en in de avond krimpt de stroming naar westelijke richtingen. Voor het koufront uit wordt erg vochtige lucht richting ons land gevoerd

Wolkenvelden boven het noorden en midden trekken vanochtend langzaam verder zuidwaarts. Plaatselijk valt er uit de bewolking motregen. In het zuiden van het land is er vanmorgen nog flink wat zon, voordat er ook daar meer wolkenvelden komen. De middagtemperatuur ligt tussen de 16 graden in het noordelijk kustgebied tot plaatselijk 21 graden in het zuiden. De wind is eerst veranderlijk maar wordt geleidelijk zwak tot matig uit noord tot noordwest.

In de nacht naar zaterdag is het bewolkt maar het blijft droog. Er staat een zwakke noordelijke wind en de temperatuur daalt naar een graad of 13.

Zaterdag overdag is er eerst veel bewolking, maar in de middag komt er van het westen uit meer ruimte voor de zon. De wind wordt noord tot noordwest en is zwak tot matig. De middagtemperatuur ligt tussen de 18 graden in het noorden en 23 graden in het zuiden van het land. (Bron:KNMI)

Het hoog boven de Britse Eilanden trekt in het weekeinde met het zwaartepunt in westelijke richting. Er blijft echter ook dan een zwakke uitloper tot boven onze omgeving, waarin zondag wel een zwak koufront passeert met daarachter weer tijdelijk wat frissere lucht. Na het weekeinde komt zowel aan de grond als op hoogte het zwaartepunt van het hoog wat zuidelijker te liggen, maar ook dan blijft er een uitloper aanwezig richting de Benelux en Noord-Frankrijk. De straalstroom blijft echter tamelijk noordelijk liggen en daarmee volgen ook de echt actieve storingen een vrij noordelijke koers.

Vooruitzichten

Zonnige perioden en meest droog. Middagtemperaturen na het weekeinde in het algemeen tussen de 22 en 25 graden.

het weer

vrijdag 19 juli tot en met vrijdag 26 juli

Grote kans (70-80%) op het aanhouden van het rustige en overwegend droge weertype met temperaturen die meestal rond normaal liggen. Daarnaast is er een kleine kans (20-30%) op een overgang naar wisselvallig weer met temperaturen beneden normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn