Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, geleidelijk meer zon.

05 juli 2013 door Jannes Wiersema

Een zwakke zuidwestelijke stroming voert vochtige lucht aan. Een tamelijk inactief licht golvend koufront ligt net voor de westkust en verlaat vanmiddag rond 12 UTC het zuidoosten. Een hoog vanaf de Atl. Oceaan bouwt zich op en vormt zaterdag een apart centrum boven de centrale Noordzee. Hierdoor wordt de stroming geleidelijk (noord)oostelijk en de aangevoerde lucht droger.

Het is op veel plaatsen bewolkt en nevelig, zeer lokaal is er eerst nog mist aanwezig. Komende uren gaat de bewolking van het westen uit geleidelijk breken. Vanmiddag wordt het in het westen en noordwesten ronduit zonnig. Verder landinwaarts zijn er stapelwolken, de meeste in het oosten van het land. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de temperatuur loopt op naar 18 graden aan zee en naar 23 graden verder landinwaarts. De wind draait naar een noordelijke richting en wordt zwak tot matig.

In de nacht naar zaterdag is het helder en koelt het af naar 10 tot 15 graden. Er staat een zwakke wind, meest uit het noordoosten. Zaterdag overdag is er veel zon. Met name in het zuiden ontstaan ook stapelwolken. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19 graden in het noordelijk kustgebied tot 25 graden in het zuiden van het land. De noord- tot noordoostenwind is zwak tot matig. (Bron:KNMI)

Bij aanvang van de periode is er in de bovenlucht een zonale westelijke stroming die diffluent van karakter is boven onze omgeving. In de loop van de aandachtsperiode bouwt een bovenlucht rug op boven het westelijk deel van Europa, met de rug-as ongeveer langs de 0-meridiaan. Deze hoogterug handhaaft zich gedurende de rest van de periode. De hoogterug vlakt wel geleidelijk af en wordt doorstroomder. Aan het einde van deze operationele run bouwt de hoogterug zich echter weer wat op. Aan de grond bouwt een hoog zich op boven de Britse Eilanden-Noordzee. Hierdoor wordt de grondstroming oostelijk en dit zorgt voor rustig en vrij warm zomerweer. Vanaf volgende week woensdag/donderdag zien we ook het grondhoog zich wat nog steeds wat terugtrekken richting de UK, hierdoor krijgt de stroming nog steeds een noordcomponent dit zorgt voor een (tijdelijke) tempering van de temperatuur.

Vooruitzichten

Rustig, droog en zonnig zomerweer met maxima rond 25 graden. Vanaf halverwege volgende week geleidelijk wat meer bewolking en wat koeler.

het weer

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (ca 80%) op aanhoudend rustig zomerweer met temperaturen rond normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn