Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, in het noorden mogelijk een bui, vanavond regen

21 september 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een rug van hoge druk boven het oosten van ons land beweegt langzaam verder oostwaarts. Meerdere occlusies liggen boven de Britse Eilanden en naderen vanavond ons land. In de nacht naar dinsdag trekken deze over Nederland. In de tweede occlusie ontstaat op dinsdag een laag boven de Noordelijke Noordzee met een tweede kern nabij het nauw van Calais. Deze tweede kern trekt opvullend over het zuiden van het land naar het oosten. Tegelijkertijd zorgt het hoogtelaag voor een koudere bovenlucht (T500 -25 graden boven het zuiden van het land dinsdagavond).

Er is vrij veel bewolking, Vooral in de ochtend is ook hier en daar ruimte voor de zon. Vooral in het westen en noorden kan er zo af en toe een enkele lichte bui of wat regen voorkomen, elders blijft het droog tot de avond. Dan bereikt een regengebied het westen van het land en in de loop van de avond gaat het dan op steeds meer plaatsen regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 17 graden. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, in de avond neemt de wind aan de westkust toe naar krachtig.

De nacht naar dinsdag verloopt bewolkt en van tijd tot tijd regent het. De temperatuur daalt naar ongeveer 12 graden. De wind draait naar zuid tot zuidoost en is matig van kracht. Aan de kust en boven het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig.

Waarschuwing land 0 new

Dinsdag overdag is vrij veel bewolking en trekken er buien over het land. Vooral later op de dag is hierbij ook een kans op onweer. De middagtemperatuur ligt op zo’n 17 graden. De wind is in de ochtend zuidwestelijk en matig, in het noordelijk kustgebied eerst vrij krachtig. In de middag komt de wind uit uiteenlopende richtingen en is zwak tot matig. Later op de dag draait de wind aan de westkust naar het noordwesten.

In een hoogtetrog boven ons land, snoert een hoogtelaag af en trekt spoedig naar het zuidoosten. Na passage komt onze omgeving in een westelijk stromingspatroon waarin mobiele troggen en ruggen elkaar afwisselen. Door de opbouw van hoge druk vanuit het Azorenhoog naar onze richting, wordt het gehele stromingspatroon naar het noorden gedwongen. Af en toe is een hoogtetrog sterk genoeg om de hogedrukinvloed tijdelijk terug te dringen.

Vooruitzichten

Geleidelijk iets minder wisselvallig met temperaturen eerst iets beneden, later rond normaal.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 28 september tot en met maandag 05 oktober Waarschijnlijk een licht wisselvallig weertype met temperaturen rond normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn