Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, in het noorden soms ook zon. Morgen weinig verandering

04 april 2013 door Jannes Wiersema

Een gordel van hogedruk van het noordwesten van Rusland via het midden van Scandinavië naar de noordelijke Noordzee verandert in eerste instantie weinig van plaats. De luchtdruk blijft laag boven het zuiden van Europa. Door deze drukverdeling blijft ons aandachtsgebied te maken houden met een noordoostelijke stroming waarmee continentaal polaire lucht aangevoerd wordt. In de bovenlucht is boven Normandië een hoogtelaag aanwezig. Deze koude put trekt zuidwestwaarts en komt in de nacht naar vrijdag boven de Golf van Biskaje aan. Achter het wegtrekkende hoogtelaag vindt er met name op de middelbare niveaus nog zwakke warmte-advectie plaats, maar dit effect verdwijnt overdag. Vrijdag neemt de gradiënt af en wordt de aangevoerde lucht minder droog.

Gisteren was het nog een prachtige zonnige maar koude schrale dag.De wind was matig/vrij krachtig Oostenwind. De afgelopen nacht daalde de temperatuur niet veel verder dan tot 1 graad onder het vriespunt. Dit kwam doordat er bewolking was en de Oostenwind bleef doorstaan.

Van het oosten uit trekken er uitgestrekte wolkenvelden over. Overdag kan de zon vooral in het noorden doorbreken, elders blijft de bewolking overheersen. Het blijft droog en de middagtemperatuur wordt 6 à 7 graden. Er staat nog steeds een schrale noordoostelijke wind. Deze is overwegend matig boven land en (vrij) krachtig aan de kust en op het IJsselmeer.

Morgen verandert er niet veel in het weerbeeld. Er drijven wolkenvelden over, maar overdag is er soms ook ruimte voor de zon. Het blijft vrijwel overal droog. De temperatuur ligt in de nacht rond het vriespunt, in de middag wordt het een graad of 7. De wind blijft noordoostelijk, matig boven land, (vrij) krachtig langs de kust en op het IJsselmeer. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten

Eerst zonnige perioden, droog en vrij koud. Na het weekeinde langzaam toenemende kans op regen en maximumtemperaturen stijgend naar ongeveer 11 graden.

het weer

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn