Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, in het noordoosten kans op wat lichte regen.

16 juni 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een rug van hoge luchtdruk, vanuit het Azorenhoog, ligt boven onze omgeving en vrijwel de gehele Noordzee. De rug beweegt slechts langzaam zuidoostwaarts en de rug-as wordt woensdag in de middag boven het zuiden van Nederland verwacht. Een aparte kern in de rug, ligt boven Humber. Een zwakke trog, ligt boven het zuiden van Scandinaviƫ en beweegt overdag, vooral over het noordoosten van ons land, naar het zuidoosten. Met een noordelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd, vanwege de aparte kern en het naderen van de rug-as zal de stroming geleidelijk meer noordwestelijk worden. Ten noorden van de rug-as wordt de stroming eerst west, later zuidwestelijk. Woensdag nadert vanuit het noordwesten een frontaal systeem behorende bij een laag nabij IJsland. De eerste neerslag van dit front wordt woensdag in de loop van de middag boven het noorden verwacht.

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt. Vooral in het noordoosten kan soms wat lichte regen vallen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 14 graden in het noorden tot 18 graden in het zuidoosten. Er staat een zwakke veranderlijke wind die geleidelijk iets toeneemt en noord tot noordwestelijk wordt.

In de nacht van dinsdag op woensdag trekken er wolkenvelden over en is het droog.

De minimumtemperaturen liggen rond de 9 graden. Langs de kust staat een matige zuidwestenwind, maar in het binnenland staat er weinig wind.

Woensdag overdag neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe en kan er in de avond wat lichte regen vallen. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 25 graden in het zuidoosten tot 17 graden langs de Wadden. De wind neemt toe tot matig langs de kust tot vrij krachtig en komt uit zuidwestelijke richtingen.

Aanvankelijk bepaalt een uitloper van hogedruk net ten zuiden van ons land het weerbeeld. De invloed hiervan wordt geleidelijk minder waardoor er een meanderende zonale stroming op gang komt en storingen af en toe weten te passeren. Boven Scandinaviƫ daalt de luchtdruk zowel aan de grond als op hoogte en dat is de opmaat voor een periode waarin de frequentie van passerende randstoringen toeneemt.

Afgelopen nacht was het in het Oosten weer flink koud met vorst aan de grond:

Vooruitzichten

koel en licht wisselvallig weer.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 23 juni tot en met dinsdag 30 juni

Vrij grote kans (60%) op het aanhouden van het wisselvallige weer, geleidelijk wel iets hogere temperaturen, rond normaal

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn