Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, maar ook zon en meest droog; komende nacht kans op mist.

11 december 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een actieve golf in een frontaal systeem ligt actueel net ten oosten van ons land. Het bijbehorende koufront ligt inmiddels Hierachter dalen de dauwpunten naar 6 graden. Dit systeem manifesteert zich nog als een ondiepe vochtige laag (ST/SC). Erachter komt de tweede helft van de zondagochtend het gehele land in de polaire lucht terecht in een west/noordwestelijke stroming, doordat een rug opbouwt boven de Britse Eilanden. Van het westen uit nadert zondagavond een rug van hogedruk. Restanten van een occlusie trekken zondagavond over het de Noordzee (Duitse Bocht) en schampen mogelijk het noorden van het land en trekken in de nacht naar maandag het noorden binnen. Een barocliene band die nu boven zuid Scandinavie ligt, gaat onder invloed van een hoog boven Noorwegen ook zuidwaarts bewegen en schampt maandagmiddag het noordoosten. Maandag trekt de rug over ons land. Vanuit het zuidwesten nadert dan een barocliene zone, die pas op dinsdag over ons land trekt.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Vandaag is er bewolking, maar er is ook af en toe ruimte voor de zon. Lokaal kan er een lichte bui voorkomen. De kans daarop is het grootst in het noorden van het land. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. Er staat een matige en langs de kust (vrij) krachtige westenwind.

Komende nacht zijn er naast wolkenvelden, soms ook brede opklaringen. In opklaringen kan er later in de nacht mist ontstaan. De minimumtemperatuur wordt omstreeks 5°C. De wind is westelijk en zwak tot matig.

Morgen overdag is er naast bewolking ook nu en dan zon, het blijft droog. Er is een kans dat in de nacht ontstane mist maar moeizaam optrekt. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8 graden. Er staat eerst maar weinig wind, later op de dag wordt de wind zuidelijk en wordt dan geleidelijk zwak tot matig.

Een N-Z georienteerde hoogterug ligt dinsdag boven ons land, maar trekt snel oostwaarts. Op woensdag trekt dan (volgens de operationele run) een kleinschalig hoogtelaagje net noord van ons land langs, waarna een volgende hoogterug vanuit het westen nadert. Nadat deze gepasseerd (op donderdag), ligt er op vrijdag een langgerekte hoogtetrog N-Z vanaf IJsland naar het Iberisch Schiereiland. Deze komt op zaterdag in verzwakte vorm bij ons door. Begin volgende week komt dan een nieuwe hoogterug vanaf de oceaan boven ons land te liggen. In het grondpatroon zien we op dinsdag een hoog boven het oosten van Europa liggen. Dit hoog zorgt boven onze omgeving voor een zuidelijke stroming. Een zwakke storing passeert op dinsdag ons land, daarna komen we weer onder invloed van het hoog. Een volgend storing passeert op vrijdag, waarna het volgende hoog boven onze omgeving komt te liggen.

Vooruitzichten

Rustig weer, met op dinsdag en aan het einde van de week een iets grotere neerslagkans. Temperaturen rond 8 graden. Aan het einde van de week wat koudere nachten.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 18 december tot en met zondag 25 december

Grote (70%) op een droog weertype, kleine kans (30%) op wisselvallig weer. Onzekere temperatuurverwachting.

De clusters zijn voor deze week vrij eenduidig. Alle clusters tonen de hogedrukinvloed, de storing van dinsdag. Vanaf het weekend nemen de verschillen wat toe; de positie van de van de hogedruk op de lange termijn verschilt in de verschillende clusters. Wel ligt het centrum van het hoog in alle oplossingen ten oosten of ten zuiden van ons, zodat er geen winterse setting ontstaat. Een deel van de members heeft wel koude oplossingen, maar dit is dan voornamelijk stralingskou onder het hoog. De kansen op winterse neerslag zijn minimaal, evenals de kansen op veel wind dat zijn.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn