Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, meest droog.

19 januari 2017 door Jannes Wiersema

Een hoog boven Tsjechie heeft een uitloper boven ons land. De rug-as ligt komende periode vrijwel stationair van Noord-Holland naar Overijssel. Ten zuiden van de rug-as wordt met een oostelijke stroming tamelijk droge continentaal polaire lucht aangevoerd. Ten noorden ervan wordt de aangevoerde lucht geleidelijk vochtiger doordat er maritieme lucht binnensijpelt. Een warmtefront  ligt van Sleeswijk naar East-Anglia en trekt slechts zeer langzaam zuidwaarts wordt geleidelijk stationair boven het Waddengebied.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Er zijn wolkenvelden en opklaringen en het is overwegend droog. Vanavond kan het door mogelijke ijzel in het noorden plaatselijk glad worden. De middagtemperaturen lopen uiteen van +5°C in het noordelijk kustgebied tot rond het vriespunt in het zuidoosten van het land. De wind is veranderlijk en zwak tot matig.

Neerslag:

Totale neerslaghoeveelheden zijn zeer gering en komen voor de komende 48 uur uit op 0,3-1 mm voor de noordelijke helft van het land, het meeste in de noordelijke provincies. Als er wat valt is de neerslag waarschijnlijk direct onderkoeld of is het motregen op een bevroren ondergrond. Vandaar dat er voor de noordelijke provincies, daar waar relatief de grootste kans is op enige neerslag, een code geel van kracht is.

De nacht naar vrijdag verloopt in de noordelijke helft bewolkt. In het noorden van het land kan af en toe wat lichte motregen vallen. Dit kan zorgen voor ijzel en plaatselijke gladheid. In het noordelijk kustgebied kan mist voorkomen. In de zuidelijke helft van het land blijft het droog en komen er opklaringen voor. De minimumtemperatuur ligt tussen +3°C in het uiterste noorden tot -6°C in het zuiden van het land. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Vrijdag overdag is er in het midden en noorden van het land veel bewolking. Er kan daar nog steeds af en toe lichte motregen vallen. In het zuiden is er meer ruimte voor de zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5 °C in het noorden van het land tot rond het vriespunt in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig en is in het noorden zuidwesten en in het zuiden noordoost.

Bij aanvang van de periode zien we dat een hoog boven de Balkan een uitloper heeft tot over ons land richting het Verenigd Koninkrijk. De rug-as is aanvankelijk gesitueerd pal boven ons land en kleine verschillen in positionering kunnen grote gevolgen hebben voor een puntverwachting. Tot en met het halverwege volgende week blijft het een subtiel spel van deze positionering. Het is opvallend dat de afbraak van de rug steeds wordt uitgesteld in de opeenvolgende runs. Daarom is het waarschijnlijk nog lastiger om uitspraken te doen over de periode erna. Het vertrouwen in de modellen is daarmee niet groot.

Vooruitzichten

Rustig kwakkelweer met overdag temperaturen iets boven nul, ’s Nachts lichte, vooral in het zuiden matige vorst. De neerslagkansen zijn gering en er staat weinig wind.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 26 januari tot en met donderdag 02 februari

Aanvankelijk rustig ‘kwakkelweer’ met overdag temperaturen enkele graden boven, ’s nachts onder nul. In de loop van de periode wordt de verwachting onzeker maar nemen de kansen toe op een overgang naar zachter en wisselvallig weer.

In het EPS zien we de genoemde subtiliteiten tot uiting komen en zien we kleine positioneringsverschillen tussen de diverse leden. De ruimtelijke verdeling wordt tevens duidelijk in de diverse puntverwachtingen. Zo zullen de temperatuurverschillen tussen noord (noord van de as) en zuid (zuid van de as) tamelijk groot zijn, met de relatieve koude in het zuiden van het land. In de EPS termijn zien we de gemiddelde temperatuur weer oplopen en lijkt toch een westelijke doorstroomde situatie zich te gaan ontwikkelen. Voorzichtigheid lijkt hierbij dus geboden.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn