Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, meest droog en af en toe zon.

23 november 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Aan de noordflank van een lagedrukgebied boven Zuid-Frankrijk trekt met een zwakke zuidoostelijke stroming het polaire front, om 00 UTC net ten oosten van ons land, als warmtefront westwaarts over ons land. Een uitloper van hoge druk bouwt zich op boven onze omgeving. Het grondwarmtefront lijkt ongeveer halverwege het land, ZW-NO georiënteerd, te stagneren. Omdat er geleidelijk een noordoostelijke stroming tot stand komt, wordt het warmtefront op donderdag weer als koufront terug naar het zuiden gedrukt. Restanten van een occlusie op de noord komen donderdag het noorden van het land binnen en trekken gedurende de dag zuidwaarts. De activiteit van beide fronten (warmtefront en occlusierestanten) is zeer beperkt vanwege de doorgaande drukstijgingen.

 Waarschuwing land 0 new

In het noorden van het land komen er mistbanken, die spoedig zullen verdwijnen.Verder is vrij veel bewolking, nu en dan komt de zon even tevoorschijn en met name in het (zuid)westen valt er af en toe wat lichte regen. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. In de loop van de middag krijgt de zon in het (zuid)oosten meer ruimte. Het wordt ongeveer 11°C, in het zuidoosten wordt het 12 tot mogelijk14°C. De wind wordt noordoost en is zwak tot matig, later in de avond neemt deze langs de westkust toe naar (vrij) krachtig.

In de avond en nacht blijft er een afwisseling van wolken en opklaringen en wordt het in het zuiden nevelig. Het blijft overal droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen tussen 5°C in het noordoosten en 10°C in het zuidoosten. De noordoostenwind neemt toe naar matig boven land en krachtig langs de kust.

Donderdag begint in het midden en zuiden met bewolking, in het noorden komen er in de ochtend al brede opklaringen voor. In de middag breiden de opklaringen zich langzaam zuidwaarts uit en komt er veel ruimte voor de zon. In het zuiden van het land blijft het echter half tot zwaar bewolkt. In het noordoosten blijft het kwik steken bij een graad of 8, in het zuiden wordt het nog 11°C. De vlagerige noordoostelijke wind is matig tot vrij krachtig 4 à 5 Bft en aan de kust krachtig, 6 Bft.

De advectie van koude lucht in een hoogtetrog vanaf de Noorse Zee over de Britse Eilanden richting Portugal komt vandaag tot een einde als gevolg van de afsnoering van een apart hoogtelaag boven het Iberisch Schiereiland. Aan de noordzijde van dit hoogtelaag bouwt vanuit het Azorenhoog een hoogterug op boven onze omgeving. Samen met eerder genoemd hoogtelaag vormt het een diffluente blokkade, hetgeen in ons aandachtsgebied zorg draagt voor een periode van rustige en stabiel herfstweer. Deze blokkade houdt in ieder geval stand tot na het weekeinde. Halverwege volgende week lijkt een lopende Rossby-golf zich boven onze gematigde breedte te gaan ontwikkelen, waarbij een hoogtelaag afkomstig van het vasteland van Noord-Amerika richting Europa trekt en de blokkade doorbreekt. De amplitude van de hoogterug wordt steeds kleiner, waardoor er aan de top van deze hoogterug zich een zonale stroming instelt met aanvoer van relatief minder koude lucht. Vrij snel na deze zonale stroming zien we het uitzakken van koude lucht richting zuidelijke breedtes voor een sterke meanderende bovenstroming zorgen.

Vooruitzichten

Rustig, droog, vrij koud en tamelijk somber herfstweer. Middagtemperatuur geleidelijk dalend naar een graad of 6°C en minimumtemperaturen dalend naar rond het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 30 november tot en met woensdag 07 december

Redelijk grote kans (60 %) op overgang naar een licht wisselvallige weertype met temperaturen rond de normale waarden voor tijd van het jaar.

Tot en met halverwege volgende week is de spreiding van de EPS-leden erg klein en lijkt de synoptische beschrijving van de atmosfeer grote kans van slagen te hebben. Maar nadat de blokkade tot een einde gekomen is, wordt de ontwikkeling van de atmosfeer minder zeker, maar lijkt een zuidelijk tot westelijk aanvoer het meest waarschijnlijk.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn