Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, meest droog, van het oosten uit perioden met zon.

09 maart 2016 door Jannes Wiersema

28Een laag boven Zuid-Engeland trekt zuidwaarts via Het Kanaal Frankrijk in. De stroming is aanvankelijk zuidelijk maar wordt geleidelijk meer en meer oostelijk als gevolg van de beweging van het lagedrukgebied. Hiermee wordt steeds drogere lucht aangevoerd. Frontale restanten behorend bij het laag stagneren boven de Noordzee en worden in de loop van de periode weer westwaarts geduwd.

In het oosten zijn er opklaringen. In het westen is er meer bewolking aanwezig en daar kan vanochtend lichte regen uit vallen. Veel stelt dat niet voor. In de loop van de dag winnen de opklaringen van het oosten uit terrein. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. De wind komt uit het zuidoosten en is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig. Later in de middag neemt de wind af naar matig, aan de kust naar vrij krachtig. ’s Avonds draait de wind naar het oosten en neemt af naar zwak tot matig.

Vannacht verloopt helder en droog. Wel drijven er velden hoge bewolking over. Het gaat licht vriezen, alleen vlak aan zee is de temperatuur iets boven het vriespunt. De wind komt uit het oosten en is zwak tot matig.

Morgen overdag zijn er flinke perioden met zon, hoewel de zon soms afgeschermd wordt door sluierwolken. Het blijft overal droog. De temperatuur loopt in de middag op naar een graad of 9. De zwakke tot matige wind komt uit een oostelijke richting.

Een hoogterug bouwt zich op net ten westen van onze omgeving en houdt een noordoostelijke stroming in stand. Een kleinschalige hoogtetrog weet komend weekend nog via het zuidoosten van het land retrograad naar het zuidwesten te bewege

Vooruitzichten

Rustig en droog weer met af en toe zon. Aanvankelijk in de nachten kans op lichte vorst.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 16 maart tot en met woensdag 23 maart

Grote kans (70-80%) op het aanhouden van het rustige en droge weertype met maximumtemperaturen iets onder de langjaargemiddelde waarden.

Kijken we naar het cluster scenario dan valt op dat de atmosfeer in een tamelijk geblokkeerde toestand is geraakt. De genoemde hoogterug zorgt voor een soort omega blokkade. We zien in het scenario dan ook tot +240 een duidelijke voorkeur voor het “Blocking” scenario. Dit is het scenario met een positieve anomalie in het 500 hPa patroon boven (noord)west Europa. De diverse pluimuitvoer laat zien hoe dit zich vertaalt naar het weer in de grenslaag. Het is nagenoeg de gehele periode droog met een noordoostelijke grondwind. Verder valt op dat er een grote dagelijkse gang in temperatuur is hetgeen te verwachten is bij een dergelijke synoptische situatie in het voorjaar. De continentaal-polaire aanvoer zorgt echter wel voor advectie van tamelijk frisse lucht. Het is echter wel zo dat we weten dat het EC een negatieve bias heeft voor de T2m overdag, vooral in situaties met veel instraling. Dus misschien is de uitvoer hier wat te pessimistisch.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn