Tuesday 23 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, morgen meer zon en warmer

16 juni 2013 door Jannes Wiersema

Een zuidwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan een trog boven de Noordzee trekt vanochtend over het noorden richting Denemarken. Een W-O georienteerde rug bereikt vanavond het zuiden en verlaat maandag om 00 UTC het noordoosten en blijft stationair boven de Duitse Bocht. Een afsnoerend (hoogte)laag boven de Golf van Biskaje trekt richting Spanje. Het bijbehorende W-O georiƫnteerde warmtefront bereikt maandagmiddag het zuiden en ligt aan het einde van de periode halverwege het land. Ten zuiden van warmtefront wordt met een zuidoostelijke stroming vochtige en warme maritiem tropische lucht aangevoerd.

Vandaag wisselen wolkenvelden en zonnige momenten elkaar af. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de temperatuur loopt uiteen van 17 graden in het noordwesten tot ruim 20 in het zuidoosten van het land. De zuidwestelijke wind neemt verder in kracht af en wordt vanavond zwak en veranderlijk.

NEERSLAG:

Nabij de trog vanochtend in het noorden en boven de Noordzee enkele buien. Bij het warmtefront nauwelijks enkele neerslag van betekenis. De neerslag die Hirlam vanmiddag al berekent is neerslag die onderweg waarschijnlijk voor het overgrote gedeelte verdampt. Aandachtspunt zijn evt vorming van (onweers)buien maandagmiddag/avond in het zuiden.

Tijdens de nacht naar maandag is er weinig bewolking en blijft het droog. Met name in het noorden kan zich lokaal een mistbank vormen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10 graden in het noorden van het land tot rond 15 graden in het zuidoosten. Er staat nagenoeg geen wind.

Maandag overdag zijn er zonnige perioden en lopen de temperaturen op naar waarden van 19 op de Wadden tot 28 graden in Limburg. In de middag komen er van het zuiden uit enkele wolkenvelden het land in en kan er een enkele bui voorkomen, mogelijk met onweer. De wind gaat geleidelijk uit een oostelijke richting waaien en wordt overwegend matig. (Bron: KNMI)

Bij aanvang van de periode heeft het aandachtsgebied te maken met een zuidelijke, diffluente bovenluchtstroming. Dit heeft te maken met een afsnoerende hoogtetrog in de golf van Biskaje en een opbouwende hoogterug boven centraal Europa. De hoogtetrog snoert aanvankelijk af boven Spanje maar wordt in de loop van de week toch weer opgenomen in de meanderende westelijke stroming. Door deze ontwikkeling neemt de cyclonaliteit boven onze omgeving toe en resulteert het aan het einde van de volgende week in een hoogtetrog met bijbehorende as, dichtbij onze omgeving. Door de zuidelijke bovenluchtstroming kan warmere lucht het aandachtsgebied bereiken, dit speelt vooral in de periode van maandag tot donderdag. Daarna laat de operationele run het min of meer doorkomen van de hoogtetrog zien en voert een westelijke stroming koelere lucht aan.

 

Vooruitzichten

Komende dagen sterk stijgende temperaturen met mogelijk lokaal tropische waarden, vooral in het zuiden van het land. De kans op enkele pittige onweersbuien neemt daarbij toe. Waarschijnlijk volgt na woensdag afkoeling met temperaturen rond 20 graden.

het weer

zondag 23 juni tot en met zondag 30 juni

Zeer waarschijnlijk vrij wisselvallig met temperaturen iets beneden de normale waarden.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn