Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, soms wat lichte regen of een bui

28 november 2012 door Jannes Wiersema
Het weer vandaag
Wolkenvelden, soms wat lichte regen of een bui
Weerpraatje van woensdag 28 november

 

Vandaag wisselen wolkenvelden en wat zon elkaar af en het is eerst nog op veel plaatsen mistig. Vooral in het zuidoosten kan de mist hardnekkig zijn. Verder houden de kustgebieden kans op enkele buien. Elders blijft het overwegend droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 6 graden in het zuidoosten tot 9 in het westen. De noordelijke wind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft.

In de nacht van woensdag op donderdag is er veel bewolking met hier en daar wat regen en in de kustprovincies enkele buien. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6 graden in het noordwesten tot 2 graden in het zuidoosten en oosten. De noordelijke wind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Het weer de komende dagen
Geleidelijke daling van temperatuur
Weerpraatje langere termijn 28 november

Donderdag overdag is het wisselend bewolkt met enkele buien die vanaf zee binnendrijven. Dieper landinwaarts neemt de buienactiviteit af. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5 graden in Zuid-Limburg tot 7 of 8 graden in het westen. Er staat een matige noordelijke wind boven land. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig.

Vrijdag is het een stuk kouder met 3/4 graden als maximumtemperatuur. Het is heel rustig weer met veel bewolking, een enkele opklaring maar ook kans op een bui, misschien wel met hagel. In de nacht klaart het weer op en vriest het 1/2 graden.

In het weekend is het waterkoud. Gaandeweg zaterdag neemt de kans op neerslag vanuit het westen toe. Omdat de aangevoerde lucht op enige hoogte erg koud is zou er een vlokje natte sneeuw kunnen vallen. Het wordt slechts 3 graden bij een matige wind uit het westen tot zuidwesten. Ook zondag valt er soms wat neerslag en is het koud bij 3 graden.

Al met al zal de zon ons voorlopig veelal in de steek laten. Vanaf vrijdag wordt het kouder met in de nachten lichte vorst en in het weekend neemt de kans op neerslag toe. De weerkaarten voor de lange termijn geven het beeld van een aanhoudend gevecht tussen hogedruk boven het verre noorden van Europa en depressies over en zuidelijk van ons land. Voor winterliefhebbers is het te hopen dat de puzzel een keer goed valt. Tijdens een dergelijke setting is dat niet ondenkbaar. Dat is het goede nieuws. In een straffe westelijke circulatie is er geen sprake van een puzzel die eventueel eens op de ‘juiste’ manier in elkaar kan vallen. Het blijft dus boeiend op het weertoneel.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn