Monday 26 February
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, vanmiddag en vanavond in het noorden een (winterse) bui

11 januari 2013 door Jannes Wiersema

Het roer is om. De koude lucht, die gistermiddag het noordoosten al veroverde, heeft zich over het grootste deel van het land uitgebreid. Rond 7 uur vanochtend was het alleen in Zeeland nog boven nul. Ook in het noorden was dat het geval, dat kwam door het binnen glijden van wolkenvelden vanaf de Noordzee. In het zuiden werd het daardoor het koudst. Onder een heldere hemel kon het kwik op Volkel dalen tot ruim -4 graden.

Er zijn vandaag wolkenvelden en vanochtend is het plaatselijk glad door bevriezing van natte weggedeelten. Vooral vanmiddag en vanavond komt in het noorden en noordwesten een (winterse) bui voor. De temperaturen liggen vanmiddag tussen 3 graden in het noordwesten en net iets boven het vriespunt in het zuidoosten en oosten. De wind is meest zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Vannacht komen er steeds bredere opklaringen vanuit Duitsland ons land binnen. De minimumtemperatuur komt uit tussen -2 en -5 graden. De zwakke variabele wind wordt geleidelijk oostelijk.

Zaterdag overdag is er meer ruimte voor de zon, al kunnen er hier en daar nog wel wolkenvelden overtrekken. De maxima liggen rond het vriespunt. De oostenwind is matig.

Zondag wordt een koude dag, vooral door de aantrekkende wind uit het oosten tot noordoosten. De temperatuur schommelt rond 0/-1 graad. Het zuiden heeft vrij veel wolken en misschien dat daar nog een sneeuwbui valt. Naar het midden en noorden is het droog met geregeld zon. In de nacht koud met lichte en hier en daar matige vorst: -4/-7 graden.

Maandag krimpt de wind naar het noorden en neemt de bewolking toe. Lokaal valt een sneeuwbuitje. Een koude winterdag met temperaturen rond -1/-2 graden al is de koude wind gaan liggen. In de nacht lichte, in het oosten mogelijk matige vorst.

Daarna moet een lagedrukgebied in de regio IJsland/Schotland afzakken richting Frankrijk om te voorkomen dat een hogedrukgebied op de oceaan de regie in handen krijgt en voor verzachting gaat zorgen. Het is onzeker of deze operatie gaat slagen en of en hoe de winter daarna eventueel doorzet. Eerst maar gewoon genieten van een paar koude etmalen waarbij we ook de zon weer eens gaan zien!

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn