Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, vanochtend lokaal mist of gladheid, later soms motregen.

27 november 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en lage druk west van Noorwegen staat boven ons aandachtsgebied een zuidwestelijke stroming met de aanvoer van maritiem polaire lucht. Vanuit het westen nadert uit een warmtefront, maar dankzij een koude plaklaag weet dit aan de grond niet door te komen. Pas als het koufront in de nacht naar zaterdag passeert, wordt de koude plaklaag opgeruimd. Achter dit koufront trekt zaterdag overdag een doorstroomde rug over het land, waarna op zaterdagavond een volgend warmtefront/occlusie volgt.

Vanochtend zijn er wolkenvelden, maar in de zuidoostelijke helft komen ook opklaringen voor en is er af en toe ruimte voor de zon. In het zuiden is het nevelig en hier en daar ook mistig. Daarnaast is er bij temperaturen rond het vriespunt in het oosten en zuidoosten kans op lokale gladheid. In de loop van de dag neemt de bewolking verder toe en vanaf de middag kan het vooral in de noordwestelijke helft af en toe motregenen. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 5 graden in het oosten en noordoosten tot 9 graden in het uiterste westen. De zuid- tot zuidwestenwind is matig. In de loop van de dag neemt deze toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard.

Wind:

Geleidelijk toenemende wind met morgenochtend een 6 Bft langs de kust, tegen de avond 7 Bft in de warme sector. Harmonie komt hier zelfs met een kleine indicatie voor een 8. Achter het koufront laat Harmonie een 8 Bft voor het NW-kustgebied zien, Hirlam heeft dit weer verlaten. Daarbij op de kust windstoten van mogelijk 75-90 km/uur, niet genoeg voor een waarschuwing. Bij de rug afnemende wind naar 6 Bft langs de kust, opnieuw aantrekkend in de volgende warme sector zaterdagavond. De modellen geven een indicatie voor 7 a 8 Bft, Harmonie heeft het scenario met een 9, klein gebiedje 10 in district IJmuiden verlaten. We houden het op 7 a 8 Bft.

In de nacht naar zaterdag passeert een regengebied van west naar oost het land. Aan het einde van de nacht volgen opklaringen maar tegelijkertijd ook enkele buien vanaf de Noordzee. De minimumtemperatuur ligt rond 3 graden. De wind is matig uit zuid tot zuidwest, aan de kust krachtig tot hard. In de loop van de nacht draait de wind naar noordwest.

Zaterdagochtend vroeg trekken de laatste buien richting Duitsland weg. De rest van de dag wisselen zon en stapelwolken elkaar af en blijft het op de meeste plaatsen droog. Later in de middag neemt de bewolking van het westen uit weer toe en in de avond gaat het opnieuw regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 7 graden. De wind is eerst west tot noordwest en matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig. In de loop van de dag draait de wind naar zuid tot zuidwest en neemt langs de kust toe naar hard, mogelijk stormachtig.

De operationele run toont een licht meanderende westelijke bovenluchtstroming gedurende de gehele aandachtsperiode. In de goed doorstroomde weststroming passeren van tijd tot tijd frontale systemen. De sturende lagedrukgebieden volgen een koers grofweg langs de 60NB oostwaarts, van IJsland naar Scandinavie. Op zondag passeert een koufront, waarna later op de dag weer een warmtefront passeert. Bij dit frontale systeem ontwikkelt zich een randstoring boven de Noordzee; deze loopt als uitdiepend lag Scandinavie in. Vervolgens ligt op maandag en dinsdag een frontale zone precies over ons land, waarna we opnieuw in de zachte lucht komen. Richting het einde van de week trekt een hoog vanaf de Atlantische Oceaan naar centraal Europa en komen we mogelijk wat meer onder hogedruk invloed.

Vooruitzichten

Wisselvallig met temperaturen die tijdens het weekend oplopen naar waarden boven normaal. De eerste dagen veel wind.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 04 december tot en met vrijdag 11 december Aanhoudend wisselvallig met grote kans op temperaturen boven normaal. Aan het eind van de periode wordt de kans op rustig en droog weer wat groter.

Het ensemble is tamelijk eenduidig en alle clusters tonen de zonale stroming gedurende de eerste week. Wel zijn er detailverschillen in de timing van troggen en ruggen. Richting het einde van de periode neemt in een deel (ongeveer 30%) invloed van een hoogterug over onze omgeving toe. Ook in het grondpatroon zijn de cluster vrij eenduidig: aan het begin van de periode trekt een laag noord van Schotland langs naar de Noorse Zee. Dit geeft bij ons dan vrij veel wind. De randstoring van zondag/ maandag zit ook in alle clusters. Ook daarna zien we hoge druk ten zuiden van ons en laag boven het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen, wat bij ons een overwegend westelijke aanvoer geeft. In de pluim zien we dit beeld ook terug, een hoofdzakelijk west tot zuidwestelijke richting, met temperaturen die tijdens het weekend oplopen naar waarden boven normaal. In het weekend ook vrij veel wind. Op de langere termijn overwegend zachte en wisselvallige oplossingen, het aantal wat koudere leden is op 1 hand te tellen. Wel neemt de kans dat het hoog vanuit het zuiden over ons heen komt te liggen aan het eind van de periode toe. De kans op wat droger weer wordt dan groter. Aandachtspunt is met name de wind voor het weekend en maandag. Op zondag en maandag komt een klein (10%) deel van de leden met windstoten boven de 100 km/uur boven land, maar een significant deel (5%) heeft windstoten boven de 75 km/uur boven land

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn