Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, vanochtend lokaal mist. Vanmiddag meer zon

22 april 2015 door Jannes Wiersema

28Een hoog boven de Britse Eilanden heeft een uitloper boven ons land. Vanaf vandaag verandert de synoptische situatie geleidelijk in een gordel van hoge druk die zich uitstrekt van Groenland naar de Zwarte Zee. Hierin ontwikkelt nog wel tijdelijk een apart centrum boven de Noordzee. Een kleinschalig hoogtelaag boven Denemarken trekt vandaag richting het zuiden van Duitsland.

Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af. Lokaal komt mist voor, die halverwege de ochtend weer oplost. In de middag breekt op veel plaatsen de zon door, alleen in het noordelijk kustgebied is de bewolking hardnekkig. De middagtemperatuur varieert van 9 graden op de Wadden tot lokaal 17 graden in het zuidoosten. De noordelijke wind is matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer aanvankelijk nog vrij krachtig.

In de nacht naar donderdag breidt de bewolking in het noorden van het land zich weer langzaam zuidwaarts uit. In de zuidelijke helft van het land is het helder en plaatselijk kan daar mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 4 graden. De matige noordenwind draait in de loop van de nacht naar noordoost en neemt af naar zwak.

Donderdagochtend lossen de aanwezige mist en bewolking geleidelijk op en in de middag schijnt de zon weer volop. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 12 graden op de Wadden tot lokaal 18 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen. In de middag steekt er in de kustgebieden een wind van zee op. 

Een hoogtelaag ten noorden van de Azoren wordt ingevangen door lagedruk boven IJsland en Scandinavië. Dit resulteert in een hoogtetrog die nadrukkelijk ons weerbeeld gaat bepalen. Aanvankelijk hebben we een zuidwestelijke aanvoer van vrij zachte lucht. Van tijd tot tijd passeren er kortgolvige troggen ons land, vaak ook geassocieerd met frontale systemen. Aan het einde van de volgende week lijkt de hoogtetrog ons land te passeren en bouwt boven Ierland een hoogterug op. Dit zorgt dan voor een noordwestelijke aanvoer bij ons.

Vooruitzichten

Aanvankelijk nog vrijwel droog en temperaturen boven normaal, maar al snel overgang naar wisselvallig weer en na het weekend temperaturen ruim onder het langjarig gemiddelde.

  Do Vr Za Zo Ma Di
Zonneschijn (%) 70 40 20 20 30 50
Neerslagkans (%) 10 20 70 90 70 90
Neerslaghoeveelheid (mm) 0 0/1 1/3 4/9 1/4 1/5
Minimumtemperatuur (°C) 4 3/5 9/10 7/10 5/8 2/4
Middagtemperatuur (°C) 16 18/19 15/16 15/17 9/12 9/12
Windrichting N ZW ZW ZW W W
Windkracht (bft) 2 3 3 4 4 4

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn