Monday 26 February
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden

02 maart 2013 door Jannes Wiersema

Het Britse hoog blijft ons weer bepalen met de aanvoer van een luchtmassa die vooral in de onderste laag van de atmosfeer heel vochtig is. Er komt geen significante verandering in deze situatie vooraleer morgennamiddag een zwak koufront over onze kust trekt. Hierdoor verplaatst het hoog zich van de Noordzee naar Oost-Europa. Door deze verandering van het drukpatroon wordt de aangevoerde luchtmassa droger en zachter.

Tijdens opklaringen heeft het in de afgelopen nacht lokaal enkele graden gevroren. Eelde was met -3,7 graden de koudste KNMI post. Nieuw- Beerta noteerde
-2,4, Leeuwarden -1,8 graden.

We bevinden ons vandaag in rustig vaarwater dankzij een hogedrukgebied met een kerndruk van 1033 hPa ten westen van Ierland. Aan de Oostflank van het hogedrukgebied wordt bij ons met een noordelijke stroming tamelijk vochtige lucht aangevoerd. Doordat de wind uit het noorden waait blijft het iets te koud voor de tijd van het jaar. Voor de eerste decade van maart is een temperatuur van 8,5° normaal voor De Bilt, maar vandaag zal het kwik niet verder komen dan 6°.

Vannacht is het bewolkt en valt er af en toe wat regen of motregen. Minima liggen iets boven nul, in het zuiden kan het tijdens een opklaring tot lichte vorst komen. Er staat een zwakke westenwind.

Zondag is het hogedrukgebied opgeschoven tot vlak voor onze westkust. Nog altijd wordt er vochtige lucht aangevoerd maar de kans op een opklaring neemt gaandeweg de dag gestaag toe. Het blijft droog en bij weinig wind uit het noorden wordt het ongeveer 6 graden.

Maandag ligt het bolwerk van hogedruk boven de Duits
– Poolse grens. Met een aflandige wind kan nu echt drogere lucht onze kant op komen en wordt de grijzigheid verjaagd. De dag kan nog met wolkenvelden beginnen maar ’s middags zal het op veel plaatsen vrij zonnig worden. De aangevoerde lucht wordt niet alleen opgewarmd, maar is ook van oorsprong milder en dat merken we, het wordt 7 tot plaatselijk 10 graden in het zuiden van het land. Voorjaar!

Dinsdag krijgt het lenteweer nog meer gestalte. Hoewel het hoog zich inmiddels heeft verplaatst naar de Zwarte Zee is het sterk genoeg de wind bij ons in de oosthoek te houden. Het is dan ook droog, er zijn flinke perioden met zon en op meer plaatsen komen we in de dubbele cijfers terecht.

Woensdag zou het nog wat zachter kunnen worden en blijft het vrij zonnig. Wel koelt het in de nachten sterk af, het gaat zelfs licht vriezen en door die sterke temperatuurval is er kans op mist in nacht en ochtend.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn