Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden,vanmiddag meer zon

23 april 2015 door Jannes Wiersema

28Een hoog boven de Britse Eilanden heeft een uitloper boven ons land. De synoptische situatie verandert geleidelijk in een gordel van hoge druk die zich uitstrekt van Groenland naar de Zwarte Zee. Hierin ontwikkelt nog tijdelijk een apart zwaartepunt boven de onze wadden om vervolgens een zwaartepunt boven Zuid-Duitsland te krijgen waardoor uiteindelijk de aanvoer vrijdag zuidwestelijk wordt. Een occlusie bereikt vrijdagavond het zuidwesten van het land en ligt aan het begin van de nacht naar zaterdag boven het noordoosten.

Met uitzondering van het zuiden is het bewolkt, terwijl in de opklaringen lokaal mist voorkomt. Vanochtend lossen de aanwezige mist en bewolking geleidelijk op en in de middag schijnt de zon vooral landinwaarts volop. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 10 graden op de Wadden tot lokaal 18 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen. In de middag steekt er in de kustgebieden een wind van zee op.

In de nacht van donderdag naar vrijdag zijn er opklaringen en komt er plaatselijk mist voor, met name het noorden. De minima komen uit op omstreeks 4 graden. De wind is zwak en komt uit een zuidwestelijke richting.

Vrijdag overdag zijn er perioden met zon. In de avond bereiken enkele buien het zuidwesten van het land, de trekken noordoostwaarts. Er is een kleine kans op onweer. De middagtemperatuur komt uit rond 18 graden. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig. 

Een hoogtelaag ten noorden van de Azoren wordt ingevangen door lagedruk boven IJsland en Scandinavië. Dit resulteert in een hoogtetrog die nadrukkelijk ons weerbeeld gaat bepalen. Aanvankelijk hebben we een zuidwestelijke aanvoer van vrij zachte lucht. Van tijd tot tijd passeren er kortgolvige troggen ons land, vaak ook geassocieerd met frontale systemen. Aan het einde van de volgende week lijkt de hoogtetrog ons land te passeren en bouwt boven Ierland een hoogterug op. Dit zorgt dan voor een noordwestelijke aanvoer bij ons.

Vooruitzichten

Overgang naar wisselvallig weer en na het weekend temperaturen ruim onder het langjarig gemiddelde.

  Vr Za Zo Ma Di Wo
Zonneschijn (%) 40 10 20 20 30 40
Neerslagkans (%) 20 80 90 90 80 90
Neerslaghoeveelheid (mm) 0 2/4 6/12 2/7 1/4 2/6
Minimumtemperatuur (°C) 4 9/10 8/10 6/9 2/4 2/4
Middagtemperatuur (°C) 18 14/16 15/17 9/12 10/12 9/11
Windrichting ZW ZW ZW NW ZW W
Windkracht (bft) 3 3 3 4 4 4

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn