Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Zacht en licht wisselvallig.

03 april 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Het aandachtsgebied bevindt zich in en zuidelijke stroming waarin zachte lucht wordt aangevoerd. De gehele verwachtingsperiode ligt een golvende frontale zone min of meer noord-zuid georiënteerd boven ons aandachtsgebied. Ook op hoogte is de stroming zuidelijk aan de oostzijde van een hoogtetrog ten westen van Ierland. Later in de nacht en in de ochtend trekt een zwak en diffuus koufront van west naar oost over het land. Het front komt dan noord-zuid georiënteerd langs de oostgrens of boven het uiterste westen van Duitsland tot stilstand. Langs het front trekt een volgende golf (03 UTC boven het Centraal Massief in Frankrijk) naar het noorden en deze trekt in de late avond en nacht over het land. De activiteit daarvan ziet er wat serieuzer uit, mede door extra forcering van een inkomende kortgolvige hoogtetrog vanuit het zuiden. Deze passeert in de nacht naar maandag, waarna maandag in de loop van de ochtend nog een tweede front van zuidwest naar noordoost lijkt over te trekken. Daarachter bereikt een zwakke rug het westen in de loop van maandagmiddag.

Het is bewolkt en een regenzone over oostelijk Nederland trekt vanochtend in activiteit afnemend naar Duitsland weg. In het westen komen enkele opklaringen voor, maar ontstaan ook weer vrij veel stapelwolken. In het oosten houdt de bewolking ook vanmiddag de overhand. Later vanmiddag kan vooral in het oosten en zuiden lokaal een bui ontstaan. De wind is zwak tot matig, eerst uit zuidoost tot zuid, maar geleidelijk uit zuid tot zuidwest. Vanavond draait de wind naar zuidoost tot oost. De middagtemperatuur loopt uiteen van 15 graden in het noordwesten tot ongeveer 19 graden in het zuidoosten.

In de loop van de avond en vannacht trekt van het zuiden uit een gebied met (buiige) regen noordwaarts over het land. Lokaal is dan, met name in het oosten van het land, onweer niet geheel uitgesloten. Met minima rond 11 graden wordt het opnieuw een zachte nacht. De wind draait van oost naar zuidoost tot zuid en is zwak tot matig.

Maandag overdag is er in eerste instantie veel bewolking met vooral in de ochtend nog wat (mot)regen. In de middag is er mogelijk wat ruimte voor de zon en komt er slechts lokaal een bui tot ontwikkeling. De maxima liggen rond 16 graden. De wind draait in de loop van de dag naar zuidwest en is meest matig.

De as van een grootschalige hoogtetrog ligt dinsdag van Engeland via Bretagne naar Spanje en trekt langzaam oostwaarts. Boven Spanje snoert zich in het zuidelijk deel van deze hoogtetrog een apart laag af, dat zuidoostwaarts trekt. Het noordelijke deel van deze trog trekt dinsdag op woensdag van west naar oost over Nederland. Vanaf woensdag stelt zich boven de oceaan en het westen van Europa een steeds sterker meanderende west- tot noordwestelijke stroming in, waarbij de aangevoerde lucht weer een stuk frisser wordt. Vanaf donderdag zakt een volgende hoogtetrog over onze omgeving zuidwaarts uit, gevuld met koude lucht. Aan de westflank van dit laag zakt vervolgens een ‘ nieuwe’ hoeveelheid koude lucht zuidwaarts over de oceaan, waardoor zich in het volgende weekeinde een langgerekte hoogtetrog ontstaat ten westen van het Europese continent. De hoogtestroming wordt hierdoor zuidwestelijk en de aangevoerde lucht weer warmer.

Vooruitzichten

Wisselvallig met geregeld regen of buien. Dinsdag nog aan de zachte kant, vanaf woensdag tamelijk koel.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 10 april tot en met zondag 17 april

Grote kans (70-80%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype. Vanaf begin volgende week wel een grote kans (rond 70%) op een overgang naar temperaturen boven het langjarig gemiddelde.

De overgang naar een sterker cyclonaal weertype met lagere temperaturen zien we ook in de meeste leden vanaf woensdag wel terugkomen. Later in de periode houdt de cyclonaliteit aan, maar zien we vanaf 10/11 april in een meerderheid van de leden het laag ten westen of ten zuidwesten van de Britse Eilanden, met een overwegend zuidelijke stroming tot gevolg en mogelijk weer wat hogere temperaturen. Een meerderheid van de EPS-leden houdt daarbij een overwegend cyclonaal stromingspatroon, maar wel weer met hogere temperaturen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn