Tuesday 27 February
Weerman Jannes Wiersema

Zacht en meest bewolkt, mogelijk wat regen.

08 december 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Aan de noordwestflank van een hoog boven de Balkan voert een zuidwestelijke stroming vrij zachte lucht aan in een brede warme sector. In de onderste niveaus is de stroming in een groot deel van de FIR aflandig vanuit Frankrijk. Het buigpunt van het golvende polaire front bereikt donderdagochtend het Waddengebied, blijft vervolgens slepen, waarna het na passage van een stabiele golftop in de loop van de avond en nacht naar het zuiden trekt en daar waarschijnlijk blijft slepen. Vanmiddag passeert ook nog een snel trekkende kortgolvige hoogtetrog, mogelijk met wat neerslag ons land. In de nacht en ochtend verblijft ons land in een soort valse warme sector. Vrijdag overdag trekt de rug oostwaarts weg en komt het aandachtsgebied van het zuidwesten uit weer in de warme sector terecht van het volgende frontensysteem terecht.

Weather map Waarschuwing land 0 new

Vandaag zijn er vrij veel wolkenvelden aanwezig, maar vooral in het zuiden is de zon ook van tijd tot tijd te zien. In het noorden en mogelijk ook in het midden kan er in de loop van de middag en vanavond soms wat regen vallen. De middagtemperatuur bedraagt 9 à 10°C en de zuidwestelijke wind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht is het overwegend bewolkt en valt er soms motregen. De temperatuur daalt daarbij nauwelijks. De zuidwestenwind is zwak tot matig boven land, aan zee en op het IJsselmeer van tijd tot tijd vrij krachtig.

Vrijdagochtend is het zwaar bewolkt met lokaal af en toe motregen. In de loop van de dag komen er in het zuiden en zuidwesten mogelijk enkele opklaringen en wordt het overwegend droog. Met een middagtemperatuur van rond 10°C is het zacht. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig, in de avond mogelijk enige tijd krachtig.

Er is sprake van een westelijke stroming aan de noordflank van een hoog boven het zuiden van Europa. Zondag lijkt er een koufront te passeren, waarna de hogedruk zich van het westen uit snel weer opbouwt. Maandag 12 december komt het hoog boven Centraal-Europa terecht, waarna het de dagen erna naar Oost-Europa trekt. Er blijft echter steeds een (zwakke) uitloper naar het Noordzeegebied aanwezig met in ons aandachtsgebied vaak een zwakke stroming uit zuidoost tot zuid.

Vooruitzichten

De eerste dagen zacht en overwegend bewolkt met in het weekeinde kans op wat regen. Na het weekeinde waarschijnlijk droog en minder zacht.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 15 december tot en met donderdag 22 december

Grote kans (70-80%) op meest droog weer met mogelijk lichte vorst in de nacht. Er is slechts een 20-30% kans op een wisselvallig en zacht weertype.

Tot en met maandag zijn de oplossingen behoorlijk eenduidig: aanvankelijk een zacht weertype met enkele schampende storingen, zondag wat grotere neerslagkansen op passage van een koufront. Daarna komen we in minder zachte lucht terecht en breekt waarschijnlijk weer een droge periode aan onder invloed van hogedruk. De vraag is hoe de temperatuur gaat uitpakken, die staat of valt bij de positie van ons aandachtsgebied ten opzichte van het hoog. De deterministische uitvoer duidt op een tamelijk gradientloos geheel met stralingsweer, resulterend in lichte en mogelijk weer matige vorst in de nachten. De wind komt waarschijnlijk uit richtingen tussen zuidoost en zuid, dus heel koud is de lucht waarschijnlijk niet. Overdag zien we in vrijwel alle leden nog temperaturen (ruim) boven nul.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Sneeuwkans

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn