Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Zacht met veel bewolking, lokaal lichte (mot)regen.

02 december 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Vrijwel het gehele aandachtsgebied blijft deze periode in een warme sector. Hierin wordt met een zuidwestelijke stroming zachte lucht aangevoerd. Een licht golvend koufront lag 03 UTC NO-ZW geori├źnteerd tegen de Ierse kust. Dit koufront beweegt langzaam oostwaarts en bereikt in de avond het noordwesten van de FIR. Ten westen van Portugal ontstaat er in de loop van vandaag echter een golf in dat front, die verder uitslaat. Door deze ontwikkeling stagneert de oostwaartse verplaatsing van het koufront en blijft Nederland tot vrijdagnacht in de warme sector. Op de golftop ontstaat boven Engeland een lagedrukgebied. Dat trekt noordoostwaarts en wordt vrijdag 00 UTC boven het midden van de Noordzee verwacht.

Vandaag is er veel bewolking en op enkele plekken valt er af en toe lichte motregen. De maximumtemperatuur ligt rond 11 graden. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Waarschuwing land 0 new

Komende nacht verandert er nog weinig in het weerbeeld. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 8. Donderdag overdag is er op de meeste plaatsen veel bewolking met in het uiterste noordwesten mogelijk wat lichte (mot)regen. Mogelijk breekt in het zuidoosten de zon hier en daar even door. De middagtemperatuur ligt rond 10 graden. Er staat een overwegend matige wind uit zuidwest tot zuid. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig, in de avond in het noordwesten mogelijk hard.

We hebben nog enige tijd te maken met een min of meer zonale stroming. Vrijdag passeert hierin een koufront, maar is het nog wel tamelijk rustig. In het weekeinde neemt de dynamiek mogelijk weer sterk toe. Aan de zuidflank van sturende lagedrukgebieden in de omgeving van IJsland trekken enkele randstoringen met regen en mogelijk veel wind oostwaarts. We blijven steeds in (zeer) zachte lucht. Pas na dinsdag lijkt ons aandachtsgebied soms in minder zachte polaire lucht te verblijven. Het hoogtepatroon lijkt dan ook iets meer te gaan golven.

Vooruitzichten

Aanhoudend zacht met in het algemeen veel bewolking en geregeld regen. In het weekeinde mogelijk veel wind.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 09 december tot en met woensdag 16 december Grote kans op het aanhouden van het zachte weertype met van tijd tot tijd regen.

Het golvende polaire front ligt de komende periode vrijwel continu boven of in de buurt van ons land. Met name tijdens het weekeinde en zorgt de positie van het polaire font en de positie en activiteit van eventuele randstoringen voor behoorlijke onzekerheid in met name de neerslagverwachting en het windveld. Vooral in de warmte sector van een actieve golf kan later op zaterdag of op zondag mogelijk weer veel wind komen te staan. EPS komt voor zaterdag en zondag met 70-80% kans op zware windstoten. Met name de zondag is een aandachtspunt, dan is er zelfs weer een kleine maar niet te verwaarlozen kans op zeer zware windstoten. Temperaturen zijn aanhoudend ruim boven de normaal, zowel overdag als in de nacht.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn