Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Zeer warm.

13 september 2016 door Jannes Wiersema

half bewolktHet zwaartepunt van een hoog ten westen van Letland boven de Oostzee verplaatst zich de komende 48 uur via Helsinki richting Estland. Een laag boven de Golf van Biskaje diept uit en breidt zich enigszins noordwaarts uit. Deze synoptisch ontwikkeling resulteert voor ons land in een draaiing van de stroming van zuidoost naar oost, waarbij aanhoudend tropische lucht wordt aangevoerd.

Het zicht is lokaal teruggelopen nevel en mistbanken, hetgeen Hirlam als enige ook berekend heeft. Morgennacht heeft geen van de modellen genoeg vocht. Neerslagsignalen alleen nog in EC18 in Harmonie38 zijn ze verdwenen. Houden het droog.

Het is zonnig. Vooral boven het zuidwesten van het land is er ook wat sluierbewolking aanwezig. Het wordt zeer warm met middagtemperaturen die uiteenlopen van 27°C op de Waddeneilanden tot lokaal 32°C in het zuiden van het land. De zuidoostenwind is zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Komende nacht verloopt helder en droog. De minimumtemperatuur ligt rond 18 graden. Er staat een zwakke, langs de kust matige oostenwind.

Woensdag overdag wordt opnieuw een zeer warme dag met op veel plaatsen opnieuw tropische temperaturen van 30 graden of iets daarboven. Alleen op de Waddeneilanden blijft de temperatuur enkele graden achter. De oostenwind is zwak tot matig, 3 Bft of minder.

Boven Polen en de Baltische staten bevindt zich een hoogterug die boven onze omgeving voor een zuidelijk aanvoer van tropisch lucht zorgt. Gelijktijdig zien we dat in een uitzakkende hoogtetrog west van de Britse Eilanden een afgesnoerd laag boven Golf van Biskaje tot ontwikkeling komt. Dit laag verplaatst zich gedurende de week noordwaarts en drukt de hoogterug verder naar het noordoosten. Vanaf vrijdag wordt het laag het bepalende weersysteem en verdwijnt het stabiele nazomerweer om plaats te maken voor een meer wisselvallig en beduidend minder warm weertype. Gedurende de EPS-periode passeren er in de meanderende bovenstroming geregeld storingen en soms ook trekruggen.

Vooruitzichten

Donderdag nog veel zon en zomers warm. Vanaf vrijdag neemt de kans op regen flink toe en doet de temperatuur een flinke stap terug, richting 19 graden

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 20 september tot en met dinsdag 27 septemberGrote kans (60%) op een tamelijk wisselvallig weertype met middagtemperaturen rond de normale waarden voor deze tijd van het jaar.

Tot vrijdag vertonen de diverse pluimen weinig spreiding. Eerst zeer warm en vanaf vrijdag koeler en toenemende neerslagkansen. We zien in de pluim vanaf donderdag de wind naar een in de meeste oplossingen zuidwest- tot westrichting gaan. De staafjesdiagrammen geven vanaf donderdag 50-80% kans op regen. Afhankelijk van de fase van de planetaire golven zullen de afzonderlijk dagen (na de meerdaagse periode) met (trog) of zonder (rug) neerslag verlopen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn